Här tränar de tidigt

Pucken slår hårt mot sargen i Gimo ishall. Det är morgonträning för eleverna på idrottsprogrammets ishockeyinriktning och för den som tränar riktigt hårt kan belöningen bli en spelarplats i Modo Hockey.

Ischockey är ett självklart val för Alexander Johansson, Simon Ericsson, Emil Bergqvist, Jacob Stigsson och Linus Åsberg.

Ischockey är ett självklart val för Alexander Johansson, Simon Ericsson, Emil Bergqvist, Jacob Stigsson och Linus Åsberg.

Foto: Ingela Alm Söderman

Östhammar2009-09-18 20:45
Redan förra läsåret hade Bruksgymnasiet i Gimo en ishockeyinriktning på idrottsprogrammet. Kanske berodde det svaga intresset då på att inriktningen var ny, i år är det nämligen sex elever som valt att fördjupa sitt ishockeyspel. Och till nästa läsår tror tränaren Erik Vikström att antalet sökande kommer att bli än fler.
- Ja, absolut, när vi nu har avtalet med Modo klart. Det kommer att locka elever.

Avtalet med Modo, det är ett samarbetsavtal som Östhammars kommun under sommaren tecknat med Modo Hockey och som i korthet innebär att eleverna efter första läsåret - om de är riktigt bra - får chans att flytta till Örnsköldsvik för vidare studier och spel med elitserieklubben Modo.
- Gimo Hockeys hela omsättning är väl lika stor som Modos sämst betalda spelare har i lön, så när Modo lägger ögonen på lilla Gimo har klubben här gjort något riktigt bra, säger Erik Vikström.
Själv är han född i Umeå och ishockeyfostrad i Björklöven. Sedan 1997 har han arbetat som tränare, de senaste fem åren som professionell sådan, och han har bland annat tränaruppdrag i danska och franska elitserierna på sin meritlista.

Nu bor han i Täby och pendlar till Gimo för att träna såväl gymnasieelever som elever på Vallonskolans ishockeyprofil i årskurserna 6-9.
- Det är inga problem att sitta i bilen en och en halv timme enkel resa, så grymt kul som det är att få hålla på med hockey! Och dessutom finns det en sådan potential här, Gimo Hockey hade till exempel sex spelare med i Upplandslaget när tv-pucken avgjordes nyligen.

Till skillnad från gymnasieprogrammen med ishockeyinriktning i Örnsköldsvik och Västerås, som båda har riksintag, har utbildningen i Gimo så kallat lokalt intag. Det hindrar inte att elever från andra platser i landet söker sig hit, men däremot är fem platser alltid vikta för elever från Östhammars kommun.
- Auktorisationen från Svenska ishockeyförbundet fick vi i slutet av augusti, så nu är det bara att köra på och kanske kan vi avlasta de andra utbildningarna genom att erbjuda platser hos oss. De har haft uppemot 700 ansökningar, till sammanlagt 30 platser, säger Bruksgymnasiets rektor Christer Fernqvist.
Syftet med en specialinriktning som ishockey på schemat är individuell utveckling och där skiljer sig lärarens arbete från en vanlig tränares, menar Erik Vikström:
- Ishockey är ju en lagsport, men här är det min uppgift att stärka det eleverna är bra på samtidigt som de ska förbättra sina sämre sidor. Jag måste ha en individuell utvecklingsplan för varje elev och därför spelar det ingen roll om jag har en elev eller trettio. Alla är ju individer.

Träningen är slut. Svettiga kliver spelarna av isen och går mot omklädningsrummet. De duschar och därefter väntar frukost tillsammans med eleverna i idrottsprogrammets andra inriktningar; innebandy, fotboll och orientering, innan den vanliga skoldagen tar vid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om