Peter Nyström har med hjälp av sin fru drivit hönseri på Vigelsboängs gård, mellan Österbybruk och Forsmark, i 18 år. Men historien går egentligen längre tillbaka än så. Hans föräldrar drev tidigare Roslagsägg i Söderby mellan Östhammar och Öregrund, där ägg vägs, paketeras, stämplas och säljs till 150 olika butiker i Uppland, Södermanland och Stockholm.
– Vi behövde komplement till Roslagsägg när eko-trenden började för ungefär 20 år sedan. Då var den här gården till salu och det fanns byggnader som passade ganska bra till 2 500 ekologiska höns. Vi köpte gården och började producera.
I dag driver Peter Nyström företaget Roslagsägg tillsammans med sin syster. De köper in ägg från drygt en handfull gårdar, varav Vigelsboängs gård är en liten producent med sina 3 000 höns.
– Vi har producentgårdar med totalt ungefär 100 000 djur som levererar åt oss. För mig är det väldigt nyttigt och lärorikt att ha egna djur också, jag pratar mycket med de andra producenterna.
UNT får ta en titt i hönshuset som är femtio meter långt och tolv meter brett. Här inne råder ett ganska stillsamt kackel från de frigående Bovanshönsen, ackompanjerat av surret från fläktarna som minskar den ändå rätt påtagliga lukten av hönsgödsel. I taket finns två långa rader med runda lampor och nedanför på golvet är en bädd av kutterspån. Vatten och foder finns förstås också, och här och där ligger rotsaker.
– Hönsen älskar morötter. Det ger en fin gula också, säger Peter Nyström.
I mitten av hönshuset finns värpredena i en långsmal byggnad med tak där det är mörkt och stilla. Hit går hönsen för att värpa i lugn och ro. Sedan går de ut. Äggen rullar ned på det sluttande golvet till ett rullband. Bandet körs en timme varje dygn då äggen transporteras till ett angränsande rum för sortering. De läggs i stora kartonger, och en gång i veckan kommer en lastbil från Roslagsägg och hämtar.
– Vi kan leverera två eller 2,5 pallar med ägg om hönsen värper bra.
Att ha 3 000 höns kräver inte så mycket mer än en timmes arbete per dag, plus en del extrajobb på helgen. Men när det kommer en ny besättning med unghöns krävs mer. I början har hönsen svårt att förstå att de inte ska värpa på golvet.
– Man får gå och plocka tre eller fyra gånger per dag för att de inte ska tycka att det är okej att lägga ägg på golvet. Men så småningom lär de sig. Det är ungefär som att ha barn, säger Peter Nyström och ler.
Just de här hönsen på Vigelsboängs gård ska snart skickas till slakteriet. De är inne på sin 85:e levnadsvecka och produktionen har gått ned. Att ha kvar hönsen längre är enligt Peter Nyström inte lönsamt, eftersom det skulle kräva ruggningsperiod på uppåt sju veckor utan någon produktion alls.
– Samtidigt ska de ha foder som kostar 5,50 kronor per kilo. Det finns ingen ekonomi alls i det.
Peter Nyström säger att när en höna värper på toppen av sin karriär är det 95 till 96 procent av ett ägg per dygn.
– Innan slakt är det 70 till 75 procent per dygn. Dessutom är äggskalen sämre när hönsen blir äldre, det blir mer knäck. Egentligen skulle de här hönsen ha gått till slakt redan, men vi har kvar dem eftersom det är mycket efterfrågan på ägg inför påsk.
För egen del brukar Peter Nyström inte frossa i ägg bara för att det är påsk.
– Vi är inte så entusiastiska att vi äter tio ägg var i familjen. Det blir väl två ägg på påskafton. Antingen ägghalvor, eller med sked. Då ska det vara riktigt hårdkokt. Tio minuter brukar jag koka mina ägg.