Här regerar rhododendron

Ända sedan 70-talet har Dan Carlström planterat rhododendron vid sin sommarstuga på Ormön i Gräsö södra skärgård. Variationen är stor, här finns buskar av alla storlekar, färger och former. I början av juni blommar de som bäst.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2009-06-10 07:02
Redan när vi går iland på Nötskär faller blicken på guldazalean. Inom kort kommer den att ha blommat över men än så länge sprider den sin doft över Dan Carlströms farstukvist. Och ja, azaleorna tillhör rhododendronsläktet.

Men de flesta av buskarna upptäcker man först efter ett tag. De skymtar fram mellan granarna och stenpartierna bakom huset. Rhododendron föredrar lä och skugga och Dan Carlström har smugit in dem här och var där det passar på sin naturtomt.

Här finns mängder med olika sorter och de flesta har han själv dragit upp från frö i källaren i det hus han ägde i Huddinge en gång i tiden.
- Jag vet inte varför jag gillar just rhododendron. Det har bara blivit så. Egentligen gillar jag alla blommor, säger han när han visar runt bland blomsterprakten.

"Aristokraten", som tog 30 år på sig att få blommor första gången, har blommat över för i år. Men yakushimanum polars starkt rosaröda knoppar finns det gott om. Här och var har de också slagit ut - i helt vita blommor!
- De härstammar från den japanska ön Yakushima, berättar Dan Carlström och visar på andra exemplar med sitt ursprung i Turkiet, Ukraina och Korea.

Alla blommor har sin särart. En del är riktigt små, en del är vackert klockformade medans åter andra blommar i stora täta bollar.
- Ursprungligen planterade jag nog 150 sorter men en del har strukit med genom åren och andra har jag ersatt. Jag vet faktiskt inte hur många det är i dag.

På 70-talet var Dan Carlström en av de första medlemmarna i rhododendronsällskapet. Då drev han också upp plantor för försäljning.
- De krävde värme och luftfuktighet. Det var som att sköta om ett litet barn.

Numera odlar han bara för sin egen skull och han är mån om sina buskar. När blommorna vissnat är det dags att försiktigt vrida bort alla fröställningarna för att ge kraft åt nästa års blomning. Och förra året när det var torrt långa tider bar han ut 3 000 liter vatten till sina skötebarn.
- Oavsett vad man har för växter måste de skötas. Man kan inte bara gå och titta på en blomma och förvänta sig att den ska blomma, blomma, blomma, säger han lite strängt.

En del av buskarna har vuxit sig riktigt stora med åren, upp till fyra meter. Dan Carlström beskär dem inte.
- Varför ska man göra det? Det här är en naturväxt och i naturen beskär man inte.

Men han har lagt ner mycket tid på att preparera den magra, kalkhaltiga jorden, inte alls idealisk för rhododendron. Gamla murkna stubbar och kompost har gjort att buskarna nu trivs alldeles utmärkt.

Förra året var dock ett dåligt år. Då blev det knappt några blommor alls på Nötskär. I år blommar det desto rikligare. Men värmen under första maj och pingst har gjort att en del buskar redan blommat över. För Dan Carlström är den tid som är nu fram till midsommar en av årets verkliga högtidsstunder.
- Det finns mycket att glädjas åt om man har sinne för detaljer. Man kan bara gå här och njuta när det är som bäst.
FAKTA
Släktnamnet Rhododendron (familjen Ericaceae) kommer av grekiskans rhodon (ros) och dendron (träd). Släktet har omkring 850 arter varav två, lappsk alpros och skvattram förekommer vildväxande i Sverige. Många andra arter och hybrider förekommer, till släktet hör till exempel såväl azaleor som rhododendron. Buskarna är vintergröna.
Källa: Virtuella floran
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!