I slutet av förra året berättade UNT om kommunens planer på att inleda etapp två av Björnhålsskogen i Alunda, mellan det nuvarande området och Happstavägen.
Ett hundratal nya bostäder, företrädelsevis villor, ska det enligt planen
finnas utrymme för där och nyligen var förslaget ute på samråd.
– Länsstyrelsen hade några synpunkter, så arbetet med detaljplanen fördröjs då vi måste göra både en naturvärdesinventering och en arkeologisk utredning, säger Linnéa Johansson, planarkitekt på Östhammars kommun.
Förhoppningen är nu att detaljplanen kan antas i april–maj 2017 och hustomterna ska stå klara till försäljning senare samma år.
Efterfrågan på bostäder i Alunda tros dock inte stillas med dessa tomter och det gör att kommunen planerar för ytterligare bostäder.
– Alunda är den ort i Östhammars kommun som har störst potential att växa och därför förhandlar kommunen nu med Alunda församling om att köpa mark bakom Klockarbacken, säger Linnéa Johansson.
Östhammars kommun äger redan delar av den aktuella marken, belägen mellan Torpvägen och Skyndelvägen, men församlingen äger också en del som från början varit tänkt att nyttjas för en utbyggnad av kyrkogården.
– Men nu är det inte längre aktuellt. Allt fler kremeras och som komplement till minneslunden ska vi i sommar bygga en askgravplats. Till skillnad från en minneslund där alla är anonyma, ska det vid den finnas små skyltar med de avlidnas namn, säger Yngve Jordeby.
Han är aktiv inom kyrkan och även ordförande i utvecklingsgruppen i Alunda, som under flera år uppvaktat Östhammars kommun i fråga om nya bostäder på orten.
Förra veckan bjöd utvecklingsgruppen också in allmänheten till ett öppet möte om Alundas utveckling. Dessförinnan hade en förslagslåda suttit vid ingången till ICA och många av de förslag som kommit in berör just nybyggnation av bostäder.
– Det blåser medvind i Alunda och det är mycket tack vare nya 288:an. Alunda är en pendlarort och nu går det mycket fortare att åka till Uppsala, säger Yngve Jordeby.
Utvecklingsgruppen har under många år haft som målsättning att Alunda ska växa med 50 personer och 20 bostäder årligen. Denna målsättning vill medlemmarna nu fördubbla, men inte nog med det. De vill också utöka pendlarparkeringen öster om väg 288 och så vill de att en ny vårdcentral ska byggas, för att möta den allt större folkmängden.
– Dessutom räknar vi med att återuppta den gamla traditionen med Oland visar nästa år. Då får ortens företagare chans att visa upp sig och med tanke på att vi har så många nyinflyttade här känns det extra viktigt, säger Mia Mattsson.
Hon är liksom Yngve Jordeby engagerad i Alundas framtid och hon menar att det behövs en helikopterblick över orten. Precis detta efterfrågar också Linnéa Johansson, planarkitekten:
– För att få en bättre överblick över Alunda ska vi under 2016 inleda en fördjupad översiktsplan där. Vi ska också starta upp ett bostadsförsörjningsprogam för hela kommunen och även en grönstrukturplan. Båda dessa inleder vi i Alunda.
Prästgårdshöjden, det alldeles nya bostadsprojektet, är i sin linda. Förhandlingar om markköp pågår, som sagt, och därefter väntar planprogrammet som är första steget mot att ta fram en ny detaljplan.
– Allt är ganska osäkert ännu, men vår inriktning just nu är att det ska bli flerbostadshus i det området och jag ser åtminstone hundra lägenheter framför mig, säger Linnéa Johansson.