Här lär hon ut latin

Visst finns det latinelever på gymnasiet i Uppland. Inte i Uppsala, men väl i Forsmark. På Forsmarks skola läser 25 procent av eleverna latin just nu och kursen har hållits varje läsår sedan femton år tillbaka.

Britt Pudas undervisar i latin på Forsmarks skola.

Britt Pudas undervisar i latin på Forsmarks skola.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2009-09-02 09:01
På UNT:s debatt- och insändarsida har oron för latinets framtid luftats sedan författaren och läraren Susanne Levin konstaterat att inte en enda gymnasieskola i Uppsala ger latin den här höstterminen.
Men Forsmarks skola är ett exempel på att det går att väcka intresset. Här ges ett naturvetenskapligt program med energiinriktning till elever från hela landet. 23 av skolans 95 elever har valt latin som lokal kurs det här läsåret.

När vi kommer till Forsmarks skola är det sen eftermiddag. Latinundervisningen sker utanför det ordinarie schemat för att så många som möjligt ska kunna delta. Stödet från skolledningen är uttalat.
- Vi tycker latinet ger en förståelse för andra språk. Det finns latinska termer i biologin bland annat och dessutom är det av kulturhistoriskt intresse, säger biträdande rektor Christer Ström.
Britt Pudas, som undervisar i latin på skolan berättar att kursen ursprungligen kom till på initiativ av en av eleverna. Det var för ungefär 15 år sedan och intresset har hållit i sig.
- Det första året var det massvis med elever. Jag trodde nästan inte det var sant. Men vi har aldrig haft under 15 elever något år, berättar hon.

Under höstterminen handlar det om en lokal kurs med "allmänbildande stuk" som Britt Pudas uttrycker det. Hon poängterar gärna kopplingar till andra språk och latinets betydelse i dagens moderna Sverige.
- Latinet är inte ett dött språk. Jag försöker visa hur språket lever i dag och var vi träffar på det. Man kan böja ihjäl sig och göra latin hur tråkigt som helst men målet är inte att de ska läsa en tung text av Caesar utan det ska vara allmänorienterande.

Under vårterminen brukar alltid en mindre grupp elever gå vidare och läsa Latin A som fortsättningskurs. Varför latinet lockar naturvetarna på Forsmarks skola kan Britt Pudas bara gissa.
- De är väldigt intresserade och det här är något annat än matte, kemi och fysik. Vi har ganska nyfikna elever som valt en lite annorlunda skola. Man ska inte underskatta ungdomarnas vilja att lära sig.

Latinska sentenser brukar vara en av de saker som uppskattas mest. Vid ett tillfälle var det till och med en elev som valde att tatuera in en viss sentens efter att ha kontrollerat stavningen med Britt Pudas. Kanske inget hon rekommenderar direkt...
- Men det var ju tur att det blev rätt stavat, skrattar hon innan hon rusar i väg till klassrummet.
Där sitter redan Milton Persson och väntar på sitt livs andra latinlektion.
- Latin är allmänbildande och man kan ha hjälp av det i ordkunskapen. Man lär sig orden utan att faktiskt plugga in dem, säger han.
Två elever som redan gått kursen finns också på plats den här dagen och till en del kan det vara just deras förtjänst att så många lockats även denna termin.
- Förra veckan gick jag runt och sa åt folk: Herregud, gå den kursen. Den är skitbra, berättar Eva Hummelgård.
Latinundervisning:

Tidigare gavs latin på Katedralsskolan i Uppsala men den här höstterminen fick man inte ihop någon grupp. Enligt Mohamad Hassan (FP) ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska man nu försöka marknadsföra latinet bättre vid de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala.
Inte heller friskolorna satsar på latinet. Internationella gymnasiet, Jensens gymnasium, Kunskapsgymnasiet, Waldorfsgymnasiet och Livets ords gymnasium svarar alla nej på frågan om de har några latinelever.
Ute i länet läses latin varken på Bruksgymnasiet i Gimo, Arlandagymnasiet i Märsta eller Högbergsskolan i Tierp. Däremot har Westerlundska gymnasiet i Enköping en grupp på 23 latinelever av skolans sammanlagt drygt 1400.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!