Här kommer kramen – som båda väntat på i över ett år

Vaccinet skänker hopp. Snart får vi kramas igen. Familjen Agréus i Öregrund passade på att ha kramkalas när pappa Lars, 72, fått sin andra dos.

Dagen efter att Folkhälsomyndigheten sagt att nu kan alla färdigvaccinerade äntligen få krama sina barn och barnbarn möttes Lars Agréus och sonen Niklas på bryggan på Gräsö. Båda sammanfattade det med: "Jättehärligt, som man hade längtat."

Dagen efter att Folkhälsomyndigheten sagt att nu kan alla färdigvaccinerade äntligen få krama sina barn och barnbarn möttes Lars Agréus och sonen Niklas på bryggan på Gräsö. Båda sammanfattade det med: "Jättehärligt, som man hade längtat."

Foto: Hannes Agréus

Östhammar2021-03-07 20:57

Det är många som längtar efter att kramas nu. Efter ett år av avhållsamhet för att skydda de äldre och sköra börjar vi ändå skönja ljuset vid horisonten. Torsdagen den 25 februari gick Folkhälsomyndigheten ut med det efterlängtade beskedet. "Två veckor efter den andra vaccindosen är det fritt fram att krama barn och barnbarn."

Det tog familjen Agréus i Öregrund fasta på och dagen efter beskedet blev det kramkalas på Idö brygga på Gräsö. Pappa Lars mötte upp sonen Niklas och barnbarnet Hannes 9 år och gjorde slag i saken. 

– Det var jättehärligt, säger Lars Agréus och får medhåll av sonen Niklas.

– Jag hade längtat i ett år! Det var så skönt när pappa äntligen var färdigvaccinerad. Jag trodde inte att en kram kunde betyda så mycket, säger Niklas.

Barnbarnet Hannes tog bilder som lades ut på Facebook som en manifestation av att hoppet ändå börjar återvända. Sedan drog Lars Agréus ut på kramturné, till döttrarna i Uppsala och Stockholm - och lyckades krama alla sex barnbarnen (utomhus) på fem timmar. 

– Det var glädje. Visst har vi setts innan, men det har varit på behörigt avstånd och utomhus, säger Lars Agréus.

Han har precis avslutat en cancerbehandling och har bland annat genomgått en stamcellstransplantation så i hans fall har distansen pågått längre tid än pandemin.

undefined
Hannes, 9, kramar farfar Lars Agréus, 72, på Idö brygga på Gräsö.

Lars är välkänd för Öregrundsbor och i forskarvärlden. Han har praktiserat som läkare i Östhammar och Öregrund i snart 40 år och är professor i allmänmedicinsk gastroenterologi vid Karolinska institutet. Magar och tarmar är hans expertområde kan man säga. Trots att han egentligen är pensionär kan han inte hålla sig, utan stöttar upp på vårdcentralen i Öregrund en dag i veckan. 

– Det är min identitet, den person jag är. Dessutom trivs jag med arbetskamraterna och arbetsklimatet på vårdcentralen. Nu mår jag dessutom bra, är jättepigg, säger han.

Han har varit till nytta under pandemin också. Under den första vaccinationsfasen har han deltagit i arbetet med att vaccinera äldreomsorgspersonal och andra i riskgrupper i Öregrund.

– Sköterskorna vaccinerar, jag är egentligen där som läkarberedskap. Men jag har mest sett till att folk håller avstånd, varit dörrvakt, hjälpt till med att ta av och på broddarna, sådana saker, säger Lars Agréus.

Fotnot: Folkhälsomyndigheten uppmanar även de vaccinerade att fortsätta hålla avstånd. Smitta kan man sprida ändå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!