Här görs "övergångsställen" för uttrar

Österbybrukstrakten ska nu få säkra utterpassager - både vid väg 290 och väg 292.

Johanna Arrendal gör i ordning en av sex passager under vägen.

Johanna Arrendal gör i ordning en av sex passager under vägen.

Foto: Hans E Ericsson

Östhammar2008-09-02 18:59
Den gamla landsvägen mellan Österbybruk och Dannemora blir istället den andra platsen i Sverige som förses med varningsskylt för för utter.

Bilister som närmar sig Österbybruk antingen på väg 290 från Uppsala eller väg 292 från Gimo har den senaste veckan mötts av avspärrningar och vägarbeten. Här håller Vägverket på att anlägga sammanlagt sex trummor till en kostnad av 900 000 kronor och en hylla vid den lilla bron. Tanken är att underlätta uttrarnas passage.
- Problemet i det här området är att det finns många dammar och små vattendrag som går kors och tvärs. Uttrarna slinker lätt över vägbanan, berättar Vägverkets konsult Johanna Arrendal från MyraNatur.

När så sker innebär det fara för livet för den utrotningshotade uttern. Varje år dödas cirka 20 uttrar i trafiken. Fyra till sex av dessa olyckor sker i Uppsala län och en till två olyckor sker i just det område där Vägverket nu storsatsar på utterpassager.
- Precis vid platsen på väg 292 där Vägverket bygger en av trummorna kördes en utterhona ihjäl förra året, berättar Johanna Arrendal.
Hon placerar en sten i mynningen på den trumma som uttrarna förhoppningsvis ska använda för att ta sig över till andra sidan väg 292 i framtiden. Uttrarna lägger sin spillning vid stenen och på så sätt kan hon kontrollera om de varit där.

Arbetena kommer att pågå även nästa vecka, sedan ska större delen av arbetena vara klara enligt Vägverkets projektledare Henrik Lindgren. Därefter ska de nya varningsskyltarna på den gamla landsvägen mellan Österbybruk och Dannemora komma på plats. Även på väg 290 i höjd med Kaggbol blir det varningsskyltar.
- Det finns bara varningsskylt för utter i Sverige på en plats hittills, i Sollerön vid Siljan. På det här stället öster om Dannemora gick det inte att anlägga någon trumma. I stället kommer man att sätta upp röda reflexer längs med vägen. När det kommer bilar reflekteras ljuset i reflexerna och det skrämmer uttrarna från att passera, säger Johanna Arrendal.
I Uppsala län började man bygga utterpassager 2005. Nu finns det sammanlagt ett femtontal bland annat längs med väg 288. Nästa projekt är utterpassager vid Forsmarks bruk och Johannisfors. Där handlar det om att anlägga smala stränder och en flytbrygga under broarna för att få uttrarna att välja den passagen i stället för att riskera livet ute i trafiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!