Här går en tredjedel i pension
På äldreboendet Skärgården i Östhammar kommer drygt tre av tio anställda att gå i pension de närmaste tio åren. Höjd status och bättre arbetsvillkor är vad personalen tror behövs om man ska klara generationsväxlingen.
Att ha tid att småprata en stund med de boende, som här med Elof Nordström, tycker Maria Höjer är viktigt för att man ska trivas och vilja jobba kvar. Själv tänker hon dock utbilda sig vidare till ambulanssjuksköterska om några år.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Jag tror att det handlar om att höja lönen och statusen. Vi har sett lite av det, senaste året, då lönerna höjdes och vi fick fria arbetskläder efter många herrans år. Jag tror också att kommunen måste bli bättre på att visa att man uppskattar sin personal, exempelvis genom att satsa på utbildning, säger Agneta Medén Nyman.
En strategi för att klara generationsväxlingen är förmå personalen att jobba kvar efter 65.
Men det är inget som vårdbiträdet Linnéa Pettersson, som har två år kvar till 65, överväger.
- Nej, definitivt inte. Jag har jobbat i äldreomsorgen i 29 år, jag har fått nog nu. Jag tror inte att det är så många som orkar jobba efter 65. Det här jobbet tar så mycket på kroppen.
Maria Höjer, som arbetar som undersköterska på Skärgården, tycker att man borde satsa på arbetssituationen. Det handlar om att lägga bra scheman, att se till att personalen har rätt utbildning och att personalstyrkan räcker till så att man har tid för de gamla och slipper stressa.
- Jag tror att kommunen måste skärpa sig där. När elever kommer hit på praktik märker de ju om personalen är stressad. Om de inte är trygga i att det är en bra arbetsplats blir det svårt att få dem att söka sig hit senare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!