Här får man springa för livet

Sedan vårdcentralen i Öregrund infört ett nytt telefonsystem är det ingen idé att ringa för akut hjälp. I stället uppmanas man att springa dit.

Hjärtstartare utanför Ica i Öregrund

Hjärtstartare utanför Ica i Öregrund

Foto: Nina Leijonhufvud

Östhammar2013-07-29 08:02

Sedan vårdcentralen i Öregrund på uppmaning av landstinget införde ett nytt telefonsystem förra året är det inte längre någon idé att ringa direkt om urakut hjälp behövs. Snabbaste sättet att larma vårdcentralen om ett akut tillbud i närheten är i stället att springa dit.
– Numera känns det ibland som om nästan hela Öregrund vet om någon fallit ihop eller skadats svårt på stan, utom vi på vårdcentralen. Det är ytterst frustrerande att med all vår kompetens och akututrustning inte kunna hjälpa till när det som bäst behövs, säger Lars Agreus, professor vid Karolinska institutet och distriktsläkare vid vårdcentralen i Öregrund två dagar i veckan.

För några månader sedan försågs hamnen i Öregrund av Sjöräddningen med en automatisk hjärtstartare, strategiskt placerat på väggen utanför ICA-affären.  Ovanför hjärtstartaren sitter en skylt med texten ”Vid hjärtstopp ring 112. Kontorstid – larma även vårdcentralen till fots!”
– Vid ett hjärtstopp hänger livet på några få minuter. Då ska förstås personer på plats använda hjärtstartaren direkt, men det är viktigt att också vi på vårdcentralen larmas. Vi kan bistå med många saker i efterförloppet innan ambulans anlänt, och ibland beror ju livlösheten på andra tillstånd än hjärtstopp, säger Lars Agréus.

Det är för att landstinget ska få ett mått på tillgängligheten och antalet telefonsamtal som vårdcentralen i Öregrund, i likhet med övriga vårdcentraler i länet, slutat ta emot direktsamtal. I stället hamnar alla samtal i telefonkö för återuppringning, oftast inom en kvart.
– Det är en tid som säkert de flesta kan acceptera, men alldeles för lång om vi själva ska hinna fram och bistå vid ett urakut larm. Förr däremot hade vi fyra telefonlinjer öppna och våra sköterskor kunde ta emot mer är tre fjärdedelar av alla samtal direkt, säger Lars Agreus.

Hjärt-lungräddning och snabb återstart av hjärtat med en hjärtstartare är A och O om livet ska kunna räddas på en person som drabbats av ett akuta hjärtstopp. Så vad kan egentligen personal från vårdcentralen göra, som även i allra bästa fall kommer fram först efter flera minuter?
– En hel del, till exempel göra en noggrannare EKG-undersökning av hjärtat, mäta syrgashalten i blodet och sätta nålar för att ge läkemedel som dropp. Och ibland kan vi konstatera att det som verkade vara ett hjärtstopp inte är det och bistå med annan behandling, säger Lars Agréus.

Sedan några år får vårdcentralen inte automatiskt besked om alla 112-larm i området, men diskussioner pågår om att återinföra det systemet. Men tills vidare gäller att någon som bevittnar ett misstänkt hjärtstopp eller annat akut tillbud i centrala Öregrund snabbt tar sig till vårdcentralen och berättar om det.
Men måste man verkligen, som det står på skylten, ta sig dit till fots?
– Nja, det viktiga är förstås att det går snabbt och oftast vinner man nog ingen tid på att sätta sig i bilen och köra hit jämfört med att springa den korta vägen till vårdcentralen. Men det är klart, har man en cykel till hands kan det nog gå ännu snabbare, säger Lars Agréus.

Hitta din närmaste hjärtstartare
Svenska rådet för hjärt-lungräddning har samlat information och råd om hjärtstopp och livräddande insatser på webbsidan hlr.nu. På hjartstartarregistret.se kan tillgängliga hjärtstartare sökas fram och de presenteras på en karta med adressinformation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!