Söktrycket ökar på Vattenfallgymnasiet som nyss var nedläggningshotad men nu återuppstått som fågeln Fenix ur askan. Rektor Fredrik Jansson möter upp i kansliet, som ligger i den gamla prästgården mitt i Forsmarks bruk. Bakom och intill finns mer moderna trähus, några så nya att de fortfarande luktar färg.
Två huskroppar rymmer elevboendet, sammanlagt 64 rum, som byggdes klart i vintras. Efter sportlovet flyttade sju elever in. Till hösten kommer ett hus fyllas av studenter. Det andra får Vattenfall disponera för sina behov så länge.
– Det blev bra, konstaterar Fredrik Jansson och sicksackar mellan grushögarna.
Just nu färdigställs utomhusmiljön. Inuti tvåvåningshusen finns 16 rum, ett rymligt kök, allrum och tvättstuga på varje våningsplan.
En del av eleverna som går på Vattenfallgymnasiet kommer långväga ifrån. Nästa termin väntas elever från bland annat Orust, Hudiksvall, Sundsvall och Västerås.
– Vi hoppas och tror att de som bor här kommer att trivas. Vi i personalen blir lite som extraföräldrar i början, säger Fredrik Jansson.
Under den turbulenta tid när skolan var nedläggningshotad bodde eleverna delvis på annat håll och fick åka buss.
Skolan startade 1987, då hette den Forsmarks skola. Som mest har den rymt 140 elever. I dag går 34 elever på skolan men skolledningen siktar på åtminstone 100 om några år.
I en sal i skolbyggnaden sitter tre fjärdeårselever och jobbar med sina projekt. Emelie Sandberg från Västerås och Filip Orrmalm från Norrskedika samsas om ett bygge.
– Vi håller på med programmering av en solcell, som ska söka efter solljuset för att hitta bästa läget för att fånga så mycket energi och el som möjligt, förklarar Emelie Sandberg.
Hon har fått sommarjobb på Vattenfall i Uppsala och Filip ska jobba i Kiruna åt LKAB. Intill dem sitter Erika Andersson, 19, från Hökhuvud. Hon har också fått jobb, som processoperatör på Forsmarks kärnkraftverk.
– Jag gjorde min praktik där i tio veckor och det var så häftigt att först läsa om kärnkraften i skolan och sedan vara där på plats, säger hon.
Just kopplingen till Vattenfall gör utbildningen till en språngbräda direkt in i arbetslivet för många. Johan Thun, lärare i matte, fysik och teknik på skolan, säger att 10–20 procent av eleverna går till Forsmark.
– Här går man om man vill ha jobb, och det får man, säger han.