Tom Sundell är en av de sista sillfiskarna som använder garn i Roslagen. För en månad sedan fick han och brodern, som också är sillfiskare, en mindre chock när Havs- och vattenmyndigheten stoppade det kustnära sillfisket. Myndigheten slog fast att årets kvot redan hade fiskats upp. Förbudet gällde det östra beståndet i Östersjön.
Orsaken var att större fiskebåtar som vanligtvis fiskade lax och torsk fått tillåtelse att gå över till sillfiske. Laxkvoten hade redan fyllts och det rådde brist på torsk. De större båtarna, som vanligt fiskar till havs, använder sig av vadfiske, ett fiske där man ringar in sillen med ett stort nät som man sedan drar åt. På några veckor var också sillkvoten för det kustnära fisket fylld.
Efter protester från Gräsö-Öregrund Fiskareförening började Havs- och vattenmyndigheten agera. Några dagar senare var beslutet ändrat. Då kunde Tom Sundell börja fiska sill igen. Kvoten hade utökats med hundra ton. De större båtarna som tidigare fick fiska på det kustnära fiskets sillkvot omfattas inte.
– Havs- och vattenmyndigheten gjorde ett misstag. Det var länge sedan vi förlorade förtroendet för myndigheterna. De är tillsatta för att skydda oss fiskare, men de knackar oss i huvudet i stället, säger Tom Sundell.
På Havs- och vattenmyndigheten hade man hittat man en så säkerhetsmarginal för sill och från den kunde man nu föra över 100 ton till det kustnära fisket. När UNT frågar varför man ändrade sig är det svårt att få ett rakt svar.
– Först stängdes det kustnära sillfisket, men sedan inleddes ett arbete för att hitta en lösning, säger Jarl Engquist vid Havs- och vattenmyndigheten.
Sigvard Sundell, far till Tom Sundell, är ordförande i Gräsö-Öregrund Fiskareföreningen. Han är kritisk mot att Havs- och vattenmyndigheten har en särskild säkerhetsmarginal för sill.
– Det här visar att man undanhållit oss information, det är helt enkelt oförskämt, säger han.
– Informationen om stoppet var bristfällig. Vi skickade ett brev till myndigheten i vilket vi påpekade att stoppet var allvarligt. Till en början tänkte vi att det här rättar Havs- och vattenmyndigheten till, säger Sigvard Sundell.