Han vill förbättra servicen på landsbygden
Om några veckor lägger Lars Högdahl, utredare åt finansdepartementet, ett förslag som skulle kunna garantera befolkningen i glesbygd ett visst mått av service. Han tänker sig ett kraftigt utökat samarbete mellan kommuner och statliga myndigheter och gemensamma servicekontor på småorter runt om i landet.
Lars Högdahl som utreder hur samhällets service ska se ut i glesbygden i framtiden.
Foto: Eva Nevelius
Det vill Lars Högdahl, särskild utredare åt finansdepartementet, ändra på.
- Jag vill utgå från vad den vanliga medborgaren vill ha för service, inte från vad kommuner eller staten erbjuder. Folk ska inte behöva springa runt som skållade råttor mellan olika instanser, säger han.
20 speciellt utvalda kommuner runt om i landet, dock ingen i Uppland, testar redan de här formerna av samarbete. Men om Lars Högdahl får som han vill kan modellen spridas över hela riket.
Tanken är att alla tätorter ska ha lokala servicekontor där de olika statliga myndigheterna och kommunen samarbetar. På orter som är alltför små tänker han sig i stället fasta eller mobila servicepunkter.
- Det kan vara en gemensam dataterminal vid lanthandeln med en webbkamera där man kan se myndigheternas hemsidor och komma i direktkontakt med en handläggare. Eller också kan lantbrevbärarna ha med sig en bärbar dator. Det ska vara hyfsat likvärdig service överallt. Man måste hitta ingångar även för dem som bor i en liten ort.
Till det fåtal människor som bor mycket isolerat och är väldigt skröpliga får man vara beredd att skicka ut någon.
- Det personliga mötet är väldigt viktigt även i framtiden. Behovet av det kommer alltid att finnas.
För att det ska bli just lika för alla, oavsett var man bor, ska inriktningsbesluten fattas på högsta nivå.
- Regeringen måste ge ett raster, så här ska servicen se ut och sedan får kommuner och statliga myndigheter se hur det ska göras. Det är klart att det kommer att kosta pengar. Men jag tror att det finns mycket att tjäna, allt man kan reda ut på ett tidigt stadium blir inte så krångligt.
Grundtanken, att den enskilde medborgaren inte ska behöva springa runt för att få olika besked av olika instanser känns igen bland annat från Tierps kommun där man valt att avskaffa de olika nämnderna och organisera om hela förvaltningen.
- Det är väldigt intressant det de har gjort. Men det som saknas, tycker jag, är att de måste börja prata med de statliga myndigheterna för att få med dem också, säger Lars Högdahl.
Han konstaterar att massvis med utredningar sagt samma sak men att mycket lite har hänt. Och detta trots att en liknande modell sedan länge finns i både Norge och Finland.
- Man kan fundera på vad det beror på egentligen. Men jag känner ett väldigt stöd ute i landet när jag presenterar det här nu. Någonstans undrar jag om inte timingen är den rätta. Och om tio år tror jag att det här sättet att arbeta är en självklarhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!