På Sverigedemokraternas årsmöte i Östhammar förra helgen valdes Mikael Rahm, 55 år, till ny ordförande. Han har varit aktiv inom Sverigedemokraterna i Östhammar sedan år 2010 och för honom var partiet ett självklart val.
– Sverigedemokraterna för den politik som passar mig och jag upplever oss inte som extrema, vi är vanliga människor med skilda bakgrunder, säger han.
Efter en turbulent höst för SD-föreningen då ordföranden Linda Jansson och vice ordföranden Linnéa Jansson hoppade av sina politiska uppdrag, hoppas nu föreningen på en nystart.
– Som ny ordförande vill jag dra i gång och strukturera upp vår politiska verksamhet. Jag vill kanalisera fram de viktigaste frågorna som tas upp av våra medlemmar, säger Mikael Rahm.
Han beskriver samtidigt att det i nuläget inte finns någon speciell fråga som diskuteras inom föreningen, men att han som ordförande nu ska lyssna in vad medlemmarna har för idéer och tankar.
Mikael Rahm har bott i Östhammar i ungefär tio år och han pendlar till Uppsala där han arbetar på ett läkemedelsföretag. Tidigare har han bott i Tyskland under tio år och där fick han upp ögonen för en fråga som han tycker är intressant, nämligen lokal direktdemokrati.
– Jag hade kolleger från Schweiz som hade upplevt lokal direktdemokrati i deras hemland och jag blev intresserad av det systemet.
Han tar upp det omstridda beslutet att riva societetshuset i Östhammar som ett exempel på där lokal direktdemokrati kunde ha använts i beslutsprocessen.
– Politikerna kunde enkelt ha frågat medborgarna ”vad tycker ni, ska huset rivas eller stå kvar?” Nätet fungerar bra som diskussionsforum och sedan kunde man ha haft en lokal omröstning i frågan för dem som ville delta.
En annan fråga som Mikael Rahm tycker är viktig är utvecklingen av skolan; han vill se en större kommunal satsning på utbildning.
– Jag tycker att man bör satsa mer resurser på undervisning. Jag bor nära Frösåkersskolan och där är lokalerna slitna och utrustningen gammal. Man vill tydligen satsa pengar på att rusta upp skolan om några år, men vad har eleverna som går där i dag för glädje av det?
Mikael Rahm tror att han genom sin erfarenhet av att bo i olika kulturer har mycket att bidra med som ordförande.
– När jag jobbade i Kina med att starta en läkemedelsfabrik fick jag uppleva människor med ett fundamentalt annat tankesätt än mitt eget och det har jag lärt mig mycket av. Jag är bra på att vara lyhörd, anpassa mig och förstå andras syn på saker.