Tomas Bendiksen (S) har suttit med i byggnadsnämnden som ledamot sedan år 2006. I den nya samhällsbyggnadsnämnden är han ordförande. I arbetsutskottet ingår också Bertil Alm (C) och Gunilla Delwall (M). Till vardags jobbar Tomas Bendiksen fackligt för IF Metall på Sandvik Coromant i Gimo. Han bor i Ånö med fru och två barn. UNT träffar Tomas Bendiksen vid Östhammars IP där ÖSK som bäst håller på att renovera omklädningsrummen inför sommarsäsongen. Tomas Bendiksen är ordförande i klubbens fotbollssektion och dessutom snickare i grunden, så han har en hel del att göra som arbetsledare på bygget. Men en stund kan han gå ifrån för en intervju.
Hur ser du på uppdraget att vara ordförande i samhällsbyggnadsnämnden?
– Det ska bli jättespännande. Själva nämnden är ny, och dessutom är det nytt för mig att vara nämndordförande.
Var det ett svårt beslut att tacka ja?
– Jag var gruppledare i byggnadsnämnden för Socialdemokraterna den gångna mandatperioden, så egentligen var det ganska väntat att jag skulle få frågan. I grunden är jag dessutom föreningsmänniska och då är man van att ställa upp.
Inledningsvis kommer mycket handla om att bygga upp organisationen efter sammanslagningen av byggnads- och miljökontoret till en gemensam förvaltning, under ledning av den nya chefen Virpi Lindfors. På politisk nivå ska reglemente och delegationsordningar jobbas fram. Men mycket handlar om tjänstemannasidan, betonar Tomas Bendiksen.
– Det gäller att få sammanslagningen att fungera och där gör tjänstemännen ett stort jobb.
Syftet med sammanslagningen är att invånare och företag ska gynnas med snabbare handläggning, kortare beslutsvägar och en samordning av specialistkompetenser på tjänstemannasidan. Men kritik har framförts från Miljöpartiet som bland annat ser svårigheter för politikerna att behärska flera typer av lagstiftning på bygg- och miljösidan. Tomas Bendiksen ser inte det som något problem.
– Politiker kan inte kunna allt, det är tjänstemännen som ska behärska lagar och förordningar.
Hur ser du på att ni i nämnden ska företräda byggplaner ena stunden och i nästa utgöra miljöprövande instans av samma byggplaner?
– Så stort problem är det inte. Vi har gjort miljövärderingar i byggnadsnämnden också, och nu ska det göras fullt ut. Förhoppningsvis ska det bli en smidigare hantering när vi sitter under samma tak. Jag tycker absolut inte att byggsidan går före miljösidan, så får det inte bli.
Flera tunga frågor hamnar på den nya nämndens bord. Förutom nya detaljplaner för bostäder lär nämnden ha ett ord med i laget om slutförvaret i Forsmark. Den infekterade frågan om samarbetet med Östhammarshem för att få till ett nytt bibliotek och hyreslägenheter på före detta stadshotellsfastigheten kommer garanterat upp.
– För tillfället är bollen hos Östhammarshem, säger Tomas Bendiksen och lägger in en rejäl prilla under läppen.
Hur länge bollen kan ligga hos Östhammarshem, och vad nämnden väntar sig, vill Tomas Bendiksen inte svara på i tidningen.
– Vi ska hitta en lösning.
Att ta tuffa beslut är han van vid efter många år som fotbollsdomare i division 4. Men där är det sällan kontroverser. Och även i politiken är det få skiljelinjer i plan- och byggnadsfrågor, är Tomas Bendiksens erfarenhet.
– Några frågor är riktigt heta. Men till stor del är vi överens, säger Tomas Bendiksen innan det är dags att återgå till byggarbetet.