Han renoverar gamla skönheter
En gammal bil är inte bara ett fortskaffningsmedel. Den är ett tidsdokument - ett rullande, levande konstverk. Orden kommer från en riktig entusiast, Johan Helenius, som i mer än 30 år fascinerats av bilar som Ferrari och Maserati.
Johan Helenius
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Genom åren har han renoverat och reparerat många sportbilar, det är hans jobb sedan i alla fall ett kvarts sekel, och visst har det funnits några favoriter. De senaste tio åren har det varit hans egen Maserati Bora från 1973.
- När jag köpte den låg den i delar i hinkar och lådor, så det har blivit en långvarig renovering som krävt såväl tid som pengar. Båda sakerna är bristvara och då tar det ännu längre tid, säger Johan Helenius och fortsätter:
- Men nu är den till 95 procent klar. Det återstår bara några provkörningar för att se att allting fungerar och därefter ska den registreras. I vår kan jag nog börja åka omkring i den.
Alla delar är original, men på en punkt har Johan Helenius frångått originalet. Han har lackat sin bil i mörkgrå metallic trots att den från början varit svart.
- Jag tycker inte att den passar att vara svart. Det är karossformen som avgör färgen och de bästa färgerna är svart, grå, röd och kanske gul. Vit är en hemsk färg, även om den faktiskt kan fungera på en Ferrari Boxer. Den är ju till hälften svart i alla fall. Men tänk dig en Maserati Bora vit, nej, det går bara inte. Den skulle se ut som en stor val.
Johan Helenius har alltid hållit en låg profil då jobben kommer in ändå, så någon annonsering har aldrig varit nödvändig. Men faktum är att han är en av fåtalet i Sverige som renoverar bilar av det här slaget och kunderna kan därmed få åka långt för att komma till hans verktstad på den uppländska landsbygden. Fast några stora pengar är det inte tal om, i alla fall inte för mekanikern själv.
- Jag gör det här för att det är kul, ville jag tjäna pengar vore det bättre att sitta i kassan på Ica.
Han säger sig vara helt ointresserad av nya bilar. Vardagsbilen är en Amazon kombi från 1965 och på jobbet arbetar han bara med bilar tillverkade fram till början av 1980-talet. Det egna intresset koncentreras dessutom till ett decennium tidigare och på frågan varför det är så kul att reparera gamla bilar, svarar han:
- En anledning är att jag gör folk glada. De kan ha haft sin bil sönderplockad i tjugo år innan de kommer hit med den och känslan när de sedan hämtar sin bil är fantastisk. Dessutom är jag som en blandning mellan arkeolog och historieprofessor. Bilen säger så mycket om den tid då den tillverkades.
Att bilar har en central roll i Johan Helenius liv är klart, men de är långt ifrån allt. Hemma pratar han och sambon inte om bilar och träffar han nya människor berättar han ogärna vad han arbetar med.
- Världen består av så mycket mer än bara bilar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!