Han lär sig engelska på distans
Distansundervisning har ökat möjligheterna för mindre kommuner som Östhammar att ge fler elever modersmålsundervisning. Liam Ramshaw får användning för sina språkkunskaper när han ska prata med farmor och farfar i England.
Liam Ramshaw pluggar engelska på distans.
Foto: Erika Hagegård
Liam Ramshaw, vars pappa kommer ifrån England, har lektion en gång i veckan. Han sitter uppkopplad med hörlurar och webbkamera i ett litet rum på Edsskolan i Östhammar. Läraren sitter i Uppsala och klasskompisarna i Alunda och Öregrund, de syns i små rutor på skärmen.
- Vad är det här för något? frågar läraren och håller upp en bild på en dubbeldeckare framför sin kamera.
Liam Ramshaw lutar sig närmare för att se ordentligt. I dag tittar de på bilder från London och diskuterar skillnaderna mellan svenska och engelska städer. På datorn kan de bland annat se på film, nyhetsinslag, rita och spela pedagogiska spel.
- Det roligaste är att rita på skärmen genom att dra musen, säger Liam Ramshaw.
I Östhammars kommun finns 130 elever med annat modersmål än svenska. Finns det fler än fem elever i kommunen som begär att få modersmålsundervisning så måste skolan erbjuda det. Det gäller under förutsättning att det går att få tag på en lärare, vilket inte alltid är så lätt. Men tack vare ett samarbete med Uppsala Språkskola har modersmålsundervisningen ökat i omfattning eftersom den kan ske på distans.
- Andra kommuner i länet har också visat intresse för det här. Det spelar ju ingen roll om eleven sitter i Tierp eller Enköping eller Skåne om så vore, säger Birgitta Lejman som är utvecklingsledare i Östhammars kommun.
I april ska satsningen på distansundervisning utvärderas och om resultatet är positivt är det troligt att fler språk blir aktuella. I dag har Östhammars kommun egna lärare i finska och spanska, medan undervisning i arabiska, engelska och tigrinja (som talas i Eritrea) ges på distans.
Liam Ramshaws mamma är glad över möjligheten till modersmålsundervisning.
- Nu brukar han svara på engelska när vi pratar engelska. Tidigare blev det ofta svenska. Vi hoppas att lillasyster som börjar förskolan till hösten också kan få samma typ av undervisning, säger Kicki Ramshaw.
Lektionen är över och Liam Ramshaw kilar i väg för att äta lunch. Han har missat lite matte men det kan han ta igen en annan gång. Snart är det påsklov och då åker han till England och får möjlighet att praktisera sin engelska ytterligare med farmor och farfar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!