Han ingrep vid drunkningstillbudet

Badutflykten kunde ha slutat med en dödsolycka. Tonårspojken som under måndagseftermiddagen besökte simhallen i Österbybruk lekte under vattnet sjönk plötsligt till botten. Men tack vare badvakten Thor Hagmans ingripande lever pojken.

Thor Hagman, badvakt i Österbybruk. räddade en kille från botten av simbassängen.

Thor Hagman, badvakt i Österbybruk. räddade en kille från botten av simbassängen.

Foto: Staffan Claesson

Östhammar2012-02-15 10:01

Badvakten Thor Hagman övervakade som vanligt badgästerna i simbassängen. Han såg att en pojke rörde sig på botten i den stora bassängen, men eftersom denna kille brukar göra så när han besöker simhallen var det inget ovanligt. För ett kort ögonblick tittade Thor Hagman sedan bort från vattnet. Och då hör han en kvinna ropa och peka ner i vattnet.
– Då ser jag att det ligger en livlös kille i den djupare delen av bassängen. Han flyter några centimeter ovanför botten. Det tog ett par sekunder innan jag inser vad det är som har hänt. Då blir det tokrusch upp ur stolen, jag kastar mina nycklar och sen ner i vattnet, säger Thor Hagman.

I vattnet får han tag om pojken och lyfter upp honom till ytan. Med hjälp av en kvinnlig badgäst får han upp pojken till bassängkanten och de lägger honom i framåtstupa sidoläge.
– Direkt när han kommer upp hör jag några rosslande andetag, men han är inte vid medvetande. Så jag började med att försöka få kontakt med honom, jag klappade hans kinder, ropade hans namn och knäppte med fingrarna vid öronen. Efter ett par minuter fick jag ögonkontakt men han var rätt så dimmig i blicken.
Pojken fördes sedan med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Thor Hagman vill inte ta åt sig äran för ingripandet utan tackar för den hjälp han fick av övriga badgäster. Trots att han utbildats i livräddning trodde han aldrig att något liknande skulle inträffa.
– Först tänkte jag bara ”helvete”. Efteråt när allt var över var det mest gröt i huvudet. Jag glömde allt, berättar han om den omtumlande arbetsdagen.

Enligt Per Åsberg som är verksamhetschef för bland annat simhallarna i Österbybruk och Gimo i Östhammars kommun har aldrig varit med om något liknande under sina 20 år i badverksamheten. Simhallens personal får internt öva livräddning och får under anställningsperioden göra bassängövningar. Men samtidigt menar Per Åsberg att allmänhetens simkunnighet är en bidragande orsak till varför antalet drunkningstillbud hållits nere.
– Man har stort förebyggande arbete genom simskolorna i simhallarna, det skulle se annorlunda ut om man inte haft detta, säger han.
Under tisdagen mådde pojken bra. Enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala har han inte fått några livshotande skador och hans tillstånd bedöms som stabilt.

Fakta

För att bli badvakt finns det flera krav som måste uppfyllas. Givetvis är simkunnighet ett stort krav, en badvakt ska till exempel kunna simma 1000 meter, 200 meter ryggsim och måste avlägga godkända simprov varje år. Under utbildningen får badvakter lära sig bland annat hjärt- och lungräddning, livräddningsövningar och bevakningsrutiner vid bassängbad.

Källa: Svenska livräddningssällskapet, Östhammars kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!