Sedan 1970 har fyren på fyrskeppet nr 23 Kopparstenarna legat i Öregrunds hamn, idag som museum. Fyrskeppet byggdes under 1900-1901 och togs ur bruk 1970. Öregrund fick då frågan om de ville köpa skeppet.
– Lilla Öregrund kunde inte ta på sig den kostnaden, det är inte billigt att ha monument. Skrovet såldes vidare via en skrotfirma, men vi behöll fyren, däckshuset och lite andra delar, säger Anders Lindström, ordförande i Öregrunds hembygdsförening.
Esbjörn Hillberg är ordförande i Svenska Fyrsällskapet och har intresserat sig för fyrar länge. När hans barnbarn Liv Hillberg skulle ut och segla i början på 2020 valde han att följa resan med hjälp av ett system.
– Man kan följa skepp som kör ute på haven via något som heter AIS. Jag följde hennes skepp och vi höll kontakt via mejl under resan.
AIS står för Automatic Identification System. Där kunde Esbjörn se var skeppet som barnbarnet Liv var på befann sig. När de närmade sig slutmålet, östaten Grenada, fick Esbjörn syn på något häpnadsväckande.
– Jag ser att det står "Swedish light ship Västra Banken" på AIS:en och tänker bara vad sjutton, kan det verkligen stämma?, berättar Esbjörn Hillberg exalterat.
Efter upptäckten bad han Liv att försöka kolla upp skeppet, men det fanns det inte tid att göra ett besök. Vad Esbjörn inte visste var att hoppet skulle väckas igen.
– Av en händelse pratade jag med en kompis som skulle ner till Grenada med sin fru. Jag bad honom att kolla upp skeppet, och roligt nog hittade han det, säger Esbjörn Hillberg.
I en rapport beskriver kompisen, som heter Staffan Lillienberg, en resa på smala, bergiga vägar i trånga minibussar. Till slut hamnar Staffan på Grenadas sydvästra kust, och där möter han Dieter, en schweizisk man som köpte fyrskeppet med Västra Bankens underdel. Nu används det som bar med musikunderhållning, omringad av ett klarblått hav och vita sandstränder.
– Teoretiskt sätt så går det väl att återförena fyrtornet med underdelen, men det saknas fortfarande många delar och det vore dyrt. Men det är roligt att delarna lever kvar, säger Anders Lindström.
Esbjörn Hillberg är inne på samma spår. Även om det praktiskt är möjligt att frakta över underdelen till Öregrund är det ett kostsamt projekt.
– Det kan ju finnas någon som tycker det är roligt och har pengarna till det, men det kostar bra mycket, säger Esbjörn Hillberg.