I ungefär två år har Bosse Engman bott i Ekdalen, längs Kolarmoravägen utanför Hargshamn. Där hyr han ett hus som ligger på samma fastighet som hyresvärdens bostad.
– Fast nu under sommaren bor jag i en husvagn på gården, för huset jag hyr ska renoveras, säger han.
Bosse Engman trivs på landet och menar att han inte kan tänka sig att bo där människorna bor tätt. Det skulle bli hans död, det är han övertygad om.
– Jag har varit sjöman hela mitt yrkesverksamma liv och nu ägnar jag dagarna åt att sälja grönsaker. Jag åker till Åland och hämtar och så säljer jag när det är Bakluckan i Norrskedika.
När Bosse Engman flyttade till Ekdalen lämnade brevbäraren hans post i en brevlåda vid huset, men förra året genomförde Posten – som numera heter Postnord – en omorganisation. Den centraliserade brevbärarkontoren i Östhammars kommun till Gimo och i samband med det ändrades också brevbärarlinjerna.
– Linjerna rätades upp. 200 meter mellan lådstoppen för lantbrevbärningen och två boende per kilometer var regler som började tillämpas och då fick en del av våra kunder längre till sina brevlådor, säger Mia Viklund, lagledare på brevbärarkontoret i Gimo.
För Bosse Engmans del innebar det att brevlådan vid huset inte längre nyttjades av brevbäraren, utan att en ny låda fick sättas upp i Långboda – sju kilometer från bostaden.
– Den närmaste åretrunt-boende grannen på vägen bor tre kilometer före oss, så han har också en bra bit till sin brevlåda, säger Bosse Engman och fortsätter:
– Jag klarar av att gå hemma på gården, men mer än så bär inte benen längre. Jag har en rullstol, men inte går det att köra den på grusvägen så långt. Jag är helt beroende av bilen för att hämta min post.
Enligt Sten Selander, chef för postavdelningen på Post- och telestyrelsen, finns det inget maxavstånd mellan en persons bostad och dennes brevlåda. Dock har Postnord ett åtagande om att dela ut post och det ska självklart följas.
– Vad som är ett rimligt avstånd får man sedan se till varje enskilt fall, säger Sten Selander.
Är det rimligt att en 84-årig man har sju kilometer till sin brevlåda?
– Nej, det låter inte rimligt, men han borde ha rätt till utsträckt service.
Utsträckt service vänder sig till personer som är 80+ eller har en funktionsnedsättning och tjänsten innebär att posten delas ut till personens tomtgräns alternativt i undantagsfall till boningshuset.
För Bosse Engman skulle detta vara en lösning på problemet, ett problem som just nu känns extra stort eftersom han i mer än två veckors tid väntat på ett viktigt brev och han därför velat vittja lådan varje dag.
– Annars kan det väl hända att jag låter det gå någon dag innan jag åker fram till brevlådan. Jag är ju gammal och får inte så mycket post. Men som sagt känns det nu viktigt att göra det varje dag och det är jobbigt.
Efter förfrågan hos Postnord visar det sig dock att den utsträckta servicen inte är tillämplig för Bosse Engman, då det bor ytterligare en person på samma adress och denne är yngre än 80 år.
– Det kan tyckas fyrkantigt, men för att den utsträckta servicen ska kunna nyttjas gäller att samtliga boende på adressen ska vara minst 80 år eller ha funktionshinder som medger ett undantag, säger Mia Viklund.
Bosse Engman får alltså även i fortsättningen åka sju kilometer för att hämta sin post och sedan åka ytterligare sju kilometer för att komma hem.
– Det är åt helvete för långt, säger han.