Han har koll på 40 års fågelliv
Vågorna går höga i Kallrigafjärden och ett draperi av regn skymmer kärnkraftverket i Forsmark när UNT följer med naturvårdsvakten Alf Sevastik ut på rutinuppdrag.
Foto: Erika Hagegård
Alf Sevastik jobbar också som naturvårdsvakt åt länsstyrelsen. Drygt 30 dagar om året tar han någon av sina strategiskt utplacerade båtar och ger sig ut bland holmarna. I uppdraget som naturvårdsvakt ingår att se till att skyltar finns på plats på fågelskyddsområdena och att människor inte går i land under häckningsperioden, men också att informera människor om skärgården och dess värden.
- Det här jobbet handlar om psykologi till 90 procent, man har med människor att göra. Det gäller att få folk motiverade och förstå varför vi gör så här. I sommar har jag fått säga till vid flera tillfällen, i regel fritidsfiskare som överträtt tillträdesförbuden, säger Alf Sevastik.
Han har bott i Östhammar sedan 1970 och jobbat med naturbevakning i drygt 25 år. I dag är målet för färden Norrskäret, ett fågelskyddsområde med varierande natur och många olika häckande fågelarter. Dessvärre håller vinden på att ställa till det. Alf Sevastik plockar fram sin vindmätare och konstaterar att det blåser 13 sekundmeter sydvästlig vind.
- Vi får hålla oss längs strandkanten så länge som möjligt, säger han samtidigt som en stor våg ger honom en kraftig dusch.
Vi tar oss trots allt ut till Norrskäret och möts av en brun huggorm som tittar förvånat på oss.
- Häckningsperioden här är över och de flesta fåglarna har dragit vidare. Just nu är det framför allt vadarna som sträcker, säger Alf Sevastik.
På en kort stund ser vi både drillsnäppor, strandskator, rödbenor, gluttsnäppor och en kärrsnäppa flyga förbi. Annars brukar det finnas många skrakar, måsar och trutar på Norrskäret. Liksom vigg, större strandpipare, roskarl, labb och olika sorters änder.
- Silltrutarna har en koloni här men de flesta har flyttat. Havsörnarna satte i system att plocka silltrutsungar. Silltruten, som häckar senare än gråtruten och havstruten, har lagom stora ungar för de unga havsörnarna att ta när de skall lära sig jaga, säger Alf Sevastik.
Under en rotvälta syns tydliga spår av havsörnarnas framfart, en hög av fjädrar och dun. Trutkolonin har delat upp sig och spridit sig för att söka lyckan på annat håll. En del av den naturliga dynamiken.
Hur går det för skarven?
- Den har minskat kraftigt. Skarven kom lavinartat i slutet av 90-talet och nådde sin kulmen under första åren av 2000-talet. Här etablerade sig tre stora kolonier. En utanför Hargshamn med cirka 800 par, en i Lövstabukten med något flera par och en utanför Forsmark med ungefär 150 par, säger Alf Sevastik.
Utöver det fanns ytterligare ett tusental ungfåglar utanför häckplatserna. Örnarna såg sin chans och började attackera skarvungarna.
I ett par år försökte skarvarna hålla stånd, men nu finns inga häckande kolonier vare sig utanför Forsmark eller i Lövstabukten. Några enskilda par finns kvar, men de har misslyckats med häckningen. Utanför Hargshamn räknade Alf Sevastik 110 bon i år. Många har varit oroliga för att skarvarna ska ta över skärgårdsöarna, men det ser alltså ut att ha löst sig. Alf Sevastik ser i princip ingen anledning för människan att lägga sig i för att manipulera fågelpopulationer. Det gäller både jakt och ogenomtänkta räddningsaktioner.
- Det där sköter naturen på egen hand, säger han.
Rent generellt har fåglarna lyckats sämre med sina häckningar i år på grund av väderförhållandena.
I maj var det varmt och fint, men sedan kom en period med stark nordlig storm, kyla och stora mängder regn. Då var det många nykläckta fågelungar som strök med, inte minst tärnor.
Har du fått några glada överraskningar när du varit ute i år?
- Jag fick se en stor flock myrspovar för inte så länge sedan som sträckte söderut. Dessutom såg jag fina ejderkullar på utsidan av Gräsö och det var glädjande. Ejdrarna minskade i antal under flera år, men de senaste åren verkar de vara på väg tillbaka inom några områden, säger Alf Sevastik.
Vi lämnar Norrskäret och hinner tillbaka just innan regnvädret kommer i kapp oss. Just i dag är man glad att inte vara sjöfågel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!