Hamnområdet ska återskapas
Branden kan bidra till en ökad sammanhållning i Öregrund.Det kan också bli starten på något nytt. Sjöbodarna lär troligtvis återkomma, men inte nödvändigtvis med samma innehåll.
-Det mest akuta är att snygga till Öregrund igen, säger kommunalråd Bengt Johansson (c).
Det delade ägandet där kommunen äger marken och boden och någon annan hyr lokalen och äger inventarierna, har ställt till problem. Bengt Johansson säger att de ska se över om de verkligen ska ha det så i fortsättningen.
-Det handlar också om vilken verksamhet vi ska ha i området. Restaurangen hade inte försäkring och det ser vi allvarligt på. De har inte följt avtalet. I höst får vi därför se över hela kommunens uthyrningsbestånd och om alla följer avtalet.
Samtidigt vill kommunen ha ett levande hamnområde. Men att sälja marken till näringsidkare är uteslutet. Kommunen har beslutat att inte sälja mer mark i området. I så fall måste frågan upp i kommunfullmäktige.
Område av riksintresse
Samtliga som UNT talat med beklagar det inträffade ooch önskar att området återställs. Hamnområdet är klassat som riksintresse, vilket innebär att man inte får förändra eller förvanska det. Om bodarna byggs upp ska de se likadana ut som de förra.
I övrigt kan bränderna resultera i något nytt, en utveckling.
-Det kan bli tal om att man ser över detaljplanen för området i stort, dock hela tiden men avsikt att bevara den gamla karaktären, säger stadsarkitekt Harry Edström.
Det skulle bland annat behövas permanenta toaletter till fester och tävlingar. Hittills har man löst det provosoriskt men det räcker inte. Och verksamheterna i hamnen behöver mer förrådsutrymmen.
Välkomnar ökad satsning
Tage Sjölander, ordförande i Öregrunds utvecklingsgrupp, välkomnar en ökad satsning på hamnområdet. Gruppen har länge arbetat för en utbyggnad av bryggor bort till Västra banken, samt att göra hamnen djupare.
Tage Sjölader tror inte att bränderna kommer att påverka Öregrund negativt ur ett längre perspektiv.
- Tvärtom kan det ge en ökad sammanhållning i hamnen. Det finns mycket att göra i området.
Utvecklingsgruppen önskar också en ökad bevakning.
- Vi skulle gärna se en övervakningskamera på torget för det känns olustigt när sådant här händer, säger Tage Sjölander.
Bengt Johansson är positiv till planer på både grannsamverkan och kameraövervakning, även om sistnämnda avgörs av länsstyrelsen.
- Det vore fruktansvärt för turistnäringen om folk blir osäkra. Vi måste få igång en diskussion med öregrundsborna hur vi ska göra.
Men det handlar om pengar. Bengt Johansson säger att lokala näringsidkare kan få finansiera kamerorna själva.
Men det är som sagt frågor som får avgöras längre fram i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!