Den allra sista högen med järnmalm ligger fortfarande kvar i väntan på att transporteras bort från Hargshamn. När gruvan var i full produktion fraktades dagligen flera tusen ton järnmalm mellan Dannemora och hamnen. Men månaderna sedan konkursen i mars har varit lugna, menar Curt Nilsson. Antalet sysselsatta underentreprenörer var fram tills dess omkring 50 stycken. I dag är ett 30-tal av dem kvar.
Även omsättningen fick en kännbar nedgång. Innan 2012, då gruvan öppnade efter nedläggningen under 90-talet, omsatte hamnen omkring 45 miljoner kronor per år. Med hjälp av malmen höjdes omsättningen till 76 miljoner kronor per år. I år landar omsättningen på 47 miljoner kronor.
– Man kan inte bortse från att gruvan var en stor del av vår verksamhet, cirka 40 procent av våra intäkter kom därifrån. Men konkursen kom ju inte som en överraskning. Det gjordes en rekonstruktion i april 2014, så vi såg vartåt det barkade, säger Curt Nilsson.
Samtidigt gör Östhammars kommun, som är största ägaren av Hargs hamn AB, en trolig förlust på tio miljoner kronor i samband med konkursen. Jacob Spangenberg (C), kommunalråd samt ordförande i Hargs Hamn AB, ångrar dock inte att man sålde gruvan, trots den känsliga marknaden.
– Det är klart, när man kollar i backspegeln har man sina funderingar. Men vi grämer oss ändå inte. Det kändes rätt för oss då, med tanke på att den rådande konjunkturen var väldigt bra. Dessutom var gruvan lönsam när den var i gång, säger han.
Kommunen sålde gruvan till Dannemora Mineral 2007 med en panträtt på 13 miljoner kronor - en summa som Dannemora Mineral inte klarat av att betala tillbaka.
– Vi har som sagt reserverat för en förlust på 10 miljoner kronor. Med de övriga tre miljonerna vet vi inte vad som händer, men det finns ju ett visst värde i fastigheterna.
Under de tre år som gruvan var i gång hann man göra en hel del investeringar. Bland annat i en tåglossningsficka med tillhörande järnväg som gick på cirka 50 miljoner kronor samt lagerhallar, pålastningsfickor, ett transportband samt asfaltering av hela området för ytterligare 20 miljoner kronor. Men enligt Curt Nilsson kommer samtliga delar till nytta även i framtiden.
– Lagerhallarna och transportband använder vi för tillfället för hantering av spannmål. Vi ser också en möjlighet att förvara bränsle till värmekraftverk här, säger Curt Nilsson, som uppskattar att bolaget behöver två till tre år på sig att hämta sig helt.
– Vad gäller tåglossningsfickan så byggdes den även för andra godstyper, så om vi får ordning på den är den inte på något sätt bortkastad, säger Curt Nilsson och syftar på de omfattande byggfelen som uppdagats och som innebär att byggnaden i dag är oanvändbar.
– Både golv och väggar har spruckit. Dessutom har lokalen svämmats över flera gånger eftersom dräneringen är dålig gjord.
Tvisten mellan Hargs Hamn och byggföretaget har pågått i två års tid och tingsrätten förhandlar om ärendet under våren 2016.
Trots det vill Curt Nilsson inte helt släppa förhoppningen om att någon intressent ska öppna gruvan igen.
– Man vet ju aldrig. Det är konjunkturen som avgör och den svänger upp och ner hela tiden. Och med tanke på att gruvan har stängt och öppnat flera gånger om sedan den anlades på 1500-talet, så varför inte.
UNT har varit i kontakt med ovannämnda byggföretag, men inte fått någon kommentar.