Här ska barn och ungdomar med hjälp av sina egna sinnen få lära sig mer om kropp och hälsa.
Närmare 80 personer deltog vid invigningen av det nybyggda Hälsoäventyret, som samfinansieras av landstinget och Östhammars kommun. Vid invigningen spelade kulturskolans elever från Hammarstråk, och landstingsrådet Anna-Karin Klomp (KD) klippte invigningsbandet tillsammans med kommunalrådet Anna-Lena Söderblom (M) och eleven Hanna Moberg från Hammarskolan.
– Det är fantastiskt att vi fått till det här, sade Anna-Lena Söderblom medan Anna-Karin Klomp skojade om att det är bättre att besöka Hälsoäventyret än att äventyra sin hälsa.
Vid Östhammars hälsoäventyr ska pedagogerna Christina Jansson och Camilla Holmström-Andersson framöver ta emot grupper av elever från olika årskurser för att på ett annorlunda sätt samtala om kroppen, tobak, alkohol och om kärlek och relationer. Olika program finns utformade beroende på vilken ålder det är på eleverna som tas emot, berättar Christina Jansson som visar UNT runt i lokalerna.
I ett rum ligger en skraltig figur och snarkar. Det visar sig vara ett skelett när man lyfter på filten. Men bitarna har hamnat fel och eleverna ska få i uppdrag att sätta ihop allt rätt igen. En tung hjärna och ett sladdrigt tarmsystem får man också känna och klämma på i samma rum.
– Här finns bland annat Östhammars största pussmun, säger Christina Jansson och visar hur man kan följa en matbit från ett par röda läppar via tarmarna tills restprodukten trycks ut i en potta.
I ett annat rum kan man just den här dagen lukta på tobaksblad från regnskogen, och se vad rökning gör med kroppen. Värderingsövningar ingår tobaksprogrammet för att eleverna själva ska få fundera och ta ställning. De två rummen kan göras om och olika rekvisita tas fram beroende vilken grupp som är på besök.
Det största utrymmet på Hälsoäventyret utgörs av upplevelserummet, som är ett slags rastrum med högt i tak. Här finns klättervägg, hopphörna, ”sinnestorn” med samarbetsövningar, experimentbord, mikroskop och väggfasta kuddar som kan ge ifrån sig olika ljud. Med mera.
– Det känns jättekul att vi är i gång med det här, säger Christina Jansson som lovordar både kommunledningen och landstinget för att man satsat pengar på Hälsoäventyret i Östhammars kommun.
Sedan tidigare finns liknande upplevelsepedagogik i Tierp-Älvkarleby, Håbo och i Uppsala där man startade länets första hälsoäventyr för nio år sedan.
– Det finns en stor efterfrågan från hela länet på att komma till oss. Med stöd av kommunerna har vi kunnat göra lokala hälsoäventyr för att stärka ungas hälsa och arbeta mer förebyggande, säger Carina Hesse som är verksamhetssamordnare i Uppsala.