Som UNT uppmärksammade förra veckan, har landstingets och kommunens gemensamma satsning Hälsoäventyret nu slagit upp portarna i Östhammar. Här är det tänkt att eleverna, som ett komplement till den vanliga undervisningen, ska få information om kroppen, tobak och relationer och först ut var andraklassare från Hammarskolan i Gimo.
– Egentligen startar verksamheten först när vårterminen drar igång, men vi ville testa den lite och då låg det nära till hands att låta Hammarskolans elever komma hit eftersom jag även arbetar som idrottslärare där, säger Camilla Holmström Andersson.
Just denna dag har hon Carina Hynninen från Hälsoäventyret i Uppsala till hjälp, men annars är det hon och Christina Jansson som ska ta emot elever från årskurserna två, sex och nio. De yngsta för att få veta mer om kroppen, genom att träffa skelett som Ronny, Ragge och Benjamin och lägga såväl tarmar som ben och hjärta på rätt plats. De lite äldre för information kring tobak, attityder och värderingar och de äldsta för att prata kärlek, sexualitet och relationer. Barnen delas in i två grupper, får hälsa på ett skelett på vägen in i ”undervisningsrummen” och sätter sig sedan på en stor röd matta på golvet. Helt i enlighet med de instruktioner pedagogerna ger.
Mitt på mattan ligger skelettet Benjamin och sover. Barnen försöker väcka honom, men det går inte och när de till slut lyfter på täcket förstår de varför. Alla benen ligger ju huller om buller. Tillsammans får de bygga ihop Benjamin och Carina Hynninen frågar:
– Varför behöver vi ett skelett?
– För att vi ramlar ihop annars, får hon till svar.
– Varför behöver vi sova då?
– För att vi ska orka. Och kunna växa, säger barnen.
Under hösten har Gimoeleverna läst om kroppen, så för dem blev besöket på Hälsoäventyret något av en avslutning. Det är dock inget krav, att eleverna ska ha förkunskaper. Informationen passar lika bra som uppstart eller när undervisningen kommit halvvägs.
– Vilka är kroppens största och minsta ben?
Det största klarar barnen lätt, det är lårbenet. Men det minsta är svårare, även om de minns att det sitter i örat. Hammaren, städet och trumhinnan kommer som förslag, men till slut får Carina Hynninen berätta att rätt svar är stigbygeln. Så är det dags för dans, innan eleverna får var sitt stetoskop, uppmanas att lägga sig på rygg på golvet och därefter lyssna till hjärtats slag. Och hur det låter i magen.
– Hjärtat låter dunk, dunk, säger någon.
– Och min mage låter som åska, hörs från ett annat håll.
När jullovet är slut, drar Hälsoäventyret i gång sin verksamhet på allvar i de alldeles nya lokalerna på Fabriksgatan, granne med Bilprovningen. Först med inbjudningar till alla kommunens skolklasser i de aktuella årskurserna och därefter med – förhoppningsvis – många inbokade besök.