Hallå där...
... Lena Eriksson, ny kökschef på Forsmarks Wärdshus, tidigare kökschef på Gimo herrgård.
Foto:
- Jag har en stark dragning till herrgårdsmiljöer. Jag tycker om den pampiga och gammeldags miljön. Tiden före Gimo var jag ju på Ulriksdals wärdshus och den miljön påminner mycket om den som finns här i Forsmark.
Hur påverkar den pampiga och gammeldags miljön inriktningen på köket?
- Helt klart så påverkas köket av miljön. Du kanske inte finner så mycket av det moderna köket här, men desto mer av det klassiska, rustika och genuina svenska köket. Här smakar verkligen kålrot och palsternacka som det ska. Skaldjur, sill och strömming är populära, liksom Forsmarks egen klassiska dessert äppelkakan som görs efter ett urgammalt recept.
Apropå gamla recept; hittar man mycket av den varan på Forsmarks wärdshus?
- Det är nog inte så att du kan se direkt på menyn vad som är gammalt, jag tycker om att kombinera nytänkandet med gamla klassiska recept, fantasin måste också få vara med.
Det gamla wärdshuset i Forsmark är privatbostad sedan länge. Där det nuvarande wärdshuset ligger, som byggdes år 1870, producerades förr smör.
Med krogverksamheten kan man väl säga att mattraditionen bevaras?
- Ja, absolut. Det känns bra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!