Ledningsbyten och organisatoriska problem pekas ut som främsta orsaker till det anmärkningsvärt låga resultatet.
Christer Fernqvist är rektor på Vallonskolan i Gimo och tillträdde sin tjänst i oktober förra året. Han pekar på flera faktorer som kan ligga bakom det låga resultatet:
– Det går inte att skylla ifrån sig eller skylla på eleverna. Det här är mitt och lärarnas ansvar. Organisationen har inte fungerat som den ska, det har bland annat varit ledningsbyten och införande av ny läroplan, vilket har skapat oreda. Lärarna och arbetslagen har inte hittat tillräckligt bra samarbeten, säger han.
Christer Fernqvist tar också upp yttre faktorer som han tror kan ha påverkat skolmiljön och därmed kvaliteten på undervisningen.
– Under hösten slogs runt 40 fönsterrutor sönder av vad vi tror är tidigare elever. Det var även några som försökte tända eld i musiksalen. Personalen har påverkats av detta, det är inte kul att jobba under sådana omständigheter och det påverkar undervisningen.
Han menar att han och skolans lärare redan har börjat förändra organisationen och det pedagogiska arbetet, för att kunna komma till bukt med problemet.
– Vi jobbar med att hitta samarbetsformer mellan lärarna, så att eleverna ska kunna se en helhet med undervisningen. Det är omöjligt att som pedagog i ett visst ämne jobba helt ensam för att eleverna ska nå alla ämnesmålen.
Skolchef Hans Oscarsson berättar att kommunen under flera år har gjort olika insatser på Vallonskolan för att försöka förbättra betygen. Skolan har högre bemanning än genomsnittet i kommunen, då det är många elever där som behöver extra stöd.
– Det har inte saknats re surser, det här handlar mer om att arbetssättet och pedagogiken inte fungerar tillräckligt bra. Pensionsavgångar och ledningsbyten under året är bidragande orsaker till det dåliga resultatet, säger han och fortsätter:
– Det har aldrig sett så här illa ut på Vallonskolan och det är nu angeläget att granska situationen, för att få en tydligare bild av vad det är som har hänt.
Hälften av niorna obehöriga
Endast 50 procent av Vallonskolans nior som gick ut våren 2012 är behöriga till gymnasiet, vilket är en stor försämring från förra årets siffra på 76 procent.
Foto: Ingela Söderman/arkiv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!