Nu vill de se att kommunen tar tag i problemet och ordnar marknadsmässiga priser hos det kommunala gymmet i Frösåkershallen.
För drygt ett år sedan startade Dick Ahlström och Sören Eriksson 24/365 på Fabriksvägen, det första privata gymmet i Östhammars tätort. Ända sedan start har de fått höra av träningsintresserade att deras verksamhet är dyr.
Deras egen undersökning av privata gym i närområdet visar dock att årskostnaden på 2 700 kronor är låg, och att det snarare är kommunägda Frösåkershallen som ligger under medel med sin årskostnad på 1 650 kronor.
Gymmet 24/365 är obemannat och enligt ägarnas beräkningar borde årskostnaden för ett bemannat gym ligga på drygt 4 000 kronor.
– Det är ju ingen liten prisskillnad, utan en gigantisk, säger Dick Ahlström.
– Vi kan ju inte jobba gratis, då får vi lägga av. Om man ska vara ärlig betalar vi nästan för att driva gymmet i dagsläget, säger Sören Eriksson.
Flera gånger återkommer de till att de inte vill bråka, utan söker samförstånd med kommunen.
– Men någonstans måste vi ändå reagera, säger Dick Ahlström.
Som de ser det finns ett antal möjliga alternativ för att kommunen ska komma till rätta med prisproblematiken.
– Frösåkershallen skulle kunna privatiseras, vilket förmodligen vore det mest effektiva alternativet. Ett annat alternativ är att priserna hos Frösåkershallen justeras, eller också att kommunen subventionerar alla kommunens gym på samma sätt som man subventionerar Frösåkershallen, säger Dick Ahlström.
Från kommunens sida konstateras att gymägarna pekar på ett svårlöst dilemma.
– Det är naturligtvis inte bra att den privata aktören kommer i kläm. Samtidigt är det en tveeggad fråga, eftersom folk ska har råd att träna. Om vi höjer priserna i Frösåkershallen riskerar vi att tappa de kunder som har det sämst ekonomiskt och som i dag tränar för att det är så billigt. Då tjänar ingen på det här, varken privata aktörer eller kommunen, säger Moise Córdoba, ordförande i fritidsnämnden.
– Kommunen har i uppdrag att värna om folkhälsa men också näringsfrihet och konkurrens, vilket kan vara en extremt svår balansgång. Eftersom det tidigare inte funnits något privat gym.
i Östhammar har vi medvetet valt att ligga på en låg kostnadsnivå för att locka så många som möjligt att nyttja friskvård, säger Peter Jansson, fritidschef.
Fritidsnämndens arbetsutskott har gett tillväxtkontorets chef Ulf Andersson i uppdrag att utreda den uppkomna situationen, och analysen beräknas vara färdig i slutet av januari.
Gym vill se rättvisa priser
”Det är billigare på Frösåkershallen.” Den kommentaren har gymägarna Dick Ahlström och Sören Eriksson i Östhammar fått åtskilliga gånger sedan de startade gymmet 24/365.
dyrt med gym. Dick Ahlström och Sören Eriksson.
Foto: Anna-Cajsa Torkelsson
FAKTA
Snedriven konkurrens
Förra året inträffade en liknande händelse i Knivsta kommun, när Formhuset och Stockholms handelskammare anmälde kommunen och Hälsohuset till Konkurrensverket för snedvriden konkurrens. I anmälan hävdades att det kommunala gymmet hade 50 procent för låga priser.
Konkurrensverket valde dock att inte utreda ärendet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!