Gruvans grannar oroliga för buller och damm

Grönt, lönsamt och inte speciellt störande. Det är bilden som ges av gruvbolaget. Men flera av gruvans grannar uttrycker stor oro för buller och damm.

Christer Lindqvist, vd för Grangex, kallade första samrådsmötet för ett startskott. "Nu är det skarpt läge".

Christer Lindqvist, vd för Grangex, kallade första samrådsmötet för ett startskott. "Nu är det skarpt läge".

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-03-16 20:37

Förberedelserna inför den planerade återstarten av Dannemora gruva fortsätter. Lönsamheten är utredd och nästa steg är en ansökan om miljötillstånd. Men innan den kan skickas in måste Grangex och dotterbolaget Dannemora Iron AB hålla samråd med framför allt de som bor i närheten av gruvan. 

Det första mötet av två hölls på onsdagskvällen i Föreningarnas hus i Österbybruk. På plats fanns ett 50-tal särskilt inbjudna sakägare. 

Samrådsmötet inleddes med att vd Christer Lindqvist berättade om de nya planerna. 

– Högkvalitativ malm och en koldioxidfri gruvdrift banar väg för att det ska gå bra denna gång, sa han.

Det senaste försöket att driva gruva tog ett hastigt slut 2015 då dåvarande ägare Dannemora Mineral gick i konkurs. 

– Det är en historisk dag för oss, nu är det skarpt läge. Och tyvärr är vi vältajmade, med tanke på klimatkris och kriget i Ukraina som kan begränsa tillgången av järnmalm i Europa ytterligare, sa Christer Lindqvist.

undefined
Agneta Rosén har sommarhus i Söderskogen och hoppas gruvan ska vara bra för bygden.

En av dem som tog sig till mötet var Agneta Rosén från Österbybruk. Hon har sommarhus i Söderskogen intill gruvan och har bara positiva känslor inför nystarten av gruvan.

– Det är bra för bygden, bra för restauranger och butiker och ger nya arbetstillfällen. Det ska bli spännande, sa hon.

Hennes granne Torsten Spak höll med. 

– Man minns ju hur det var, det var ju inte så länge sedan sist man kände marken vibrera när de sprängde. Jag ser fram emot det igen. Jag är här i kväll för att förvissa mig om att den nya gruvdriften inte påverkar vattentillgången i brunnen, sa han.

undefined
Torsten Spak var på plats på mötet för att säkerställa att gruvdriften inte påverkar vattentillgången.

Gruvdriften kommer omfatta en del vattenhantering i gruva och anrikningsverk samt transporter till och från gruvan. Bland annat måste det vatten som i dag finns i gruvan pumpas ut så att man når huvudnivån på 460 meter, nu ligger vattennivån på 349 meter.

Proceduren väntas ta 6–8 månader och vattnet ska återanvändas.

– Det mesta av vattnet vi pumpar ut kommer vi behöva för att driva gruvan och allt ska renas. Under drift blir det inget utsläpp, men en del vatten måste släppas ut i Sundbroån i inledningsskedet, sa projektledare Henning Holmström med ansvar för miljö.

undefined
Henning Holmström, projektledare, redogjorde för vilka miljökonsekvenser gruvöppningen kommer att få.

Flera på samrådsmötet var oroliga för att verksamheten kommer orsaka damm, ett problem som var tydligt när gruvan var i drift för åtta år sedan.

– Förra gången var det inte roligt. Buller, damm och folk körde som galningar till och från jobbet. Varje gång de sprängde rasslade det i väggarna på huset. Om det blir så igen kan jag inte bo kvar, sa Tove Widén som bor strax norr om gruvan. 

En annan närboende vittnade om hur dammet då lade sig över inredningen i huset och önskade en mätutrustning för att hålla koll på nivåerna.

Christer Lindqvist lovade att det den här gången kommer bli liten påverkan eftersom större delen av krossningen kommer ske under jord eller inomhus i en särskild byggnad.

– Vi kommer följa gränsvärden för sprängningar och regler för damm och buller. Det som kommer märkas är järnvägstransporterna, det kommer gå tre tåg per dag, sa han.

undefined
Flera närboende är positiva till att gruvan ska öppna igen men många oroar sig också för att problem med bland annat damm och buller nu ska komma tillbaka.

En annan oro som luftades handlade om förekomsten av lågfrekvent buller och just den frågan kunde inte bolagets representanter svara på eftersom bullerutredningen inte är gjord ännu.

De synpunkter som kommer fram vid samrådsmötena och tiden efteråt ska sammanställas inför ansökan till mark- och miljödomstolen. Samrådstiden går ut den 2 april och miljöprövningen väntas ta cirka 18 månader.

undefined
Granex och dotterbolaget Dannemora Iron AB planerar att återöppna gruvan i Dannemora. Verksamheten skulle ha cirka 120 fast anställda. Man räknar med att komma i drift under 2025.
Dannemora gruva – nystart

Granex och Dannemora Iron AB räknar med en investeringskostnad på  1,2 miljarder kronor med en avkastningsgrad på 51 procent per år. Vinstkalkylen är 600 miljoner kronor per år före skatt och intäkter på 11 miljarder kronor under de första 9 åren.

Gruvan väntas ge en produktion på cirka 1,1 miljoner ton malm per år.

Dannemora Iron AB är ett dotterbolag till Grängesberg Exploration Holding AB, även förkortat Grangex.

Källa: grangesbergexploration.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!