Dannemora återvinner spillet – ökar gruvans livslängd

Gruvbolaget tar hand om resterna från tidigare brytning och ökar Dannemoragruvans livslängd med ett år. "Det är god resurshållning", säger vd Christer Lindqvist.

Christer Lindqvist, vd för Grängesberg Exploration Holding AB, gläds åt att gruvan nu blir grönare.

Christer Lindqvist, vd för Grängesberg Exploration Holding AB, gläds åt att gruvan nu blir grönare.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-09-22 16:56

Mineralreserven i Dannemora bedöms vara större än man tidigare räknat med. Den senaste förstudien som gjorts visar på en ökning med 16 procent, från 26 415 kiloton till totalt 30 772 kiloton. I och med det beräknas gruvan få en förlängd produktionstid från nio år till drygt tio.

Själva reserven består framför allt av spill från tidigare gruvbrytning. Det handlar om tre miljoner ton återvinningsbar anrikningssand som deponerats under jord när gruvan var igång senast, 2012–2015. Sanden innehåller 21 procent järn och i dag, med nya metoder för anrikningsprocessen, kan spillet återvinnas och anrikas.

– Att vi kan återvinna anrikningssanden i Dannemora är god resurshushållning och därmed positivt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Christer Lindqvist vd för Grangex, Grängesberg Exploration Holding AB.

undefined
Dannemora gruva väntas återöppna 2025.

Grangex väntar nu på beskedet från mark- och miljödomstolen angående det miljötillstånd som krävs för att kunna sätta igång med malmbrytningen. Beslutet väntas komma tidigast om ett år. Under tiden kompletteras ansökan med mer information om Gruvsjön och dess kanaler. 

– Vi kompletterar vattendomen från 1966 genom att flyga över sjön med drönare och laserskanna området, säger Christer Lindqvist. 

Den mer eller mindre igenväxta Gruvsjön kommer att bli gruvans magasin för processvatten när gruvbrytningen väl är igång. 

Senare i höst väntas mark- och miljödomstolen komma med sin kungörelse som signalerar att ansökan är komplett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!