Grunda havsvikar fokus för samverkan

Ett förslag till marint naturreservat utanför Gräsö är just nu ute på remiss och i samband med det pågår planeringen kring ett lokalt samverkansprojekt för kustvattenvård, där fokus ligger på de grunda havsvikarna.

Östhammar2011-08-23 09:09

Enligt länsstyrelsens ursprungliga plan skulle naturreservatet sträcka sig in över Gräsös östra sida och även omfatta tjugotalet grunda havsvikar. Vikar som lockar såväl lekande fiskar som badsugna människor.
Detta gav dock upphov till massiv kritik från markägare och andra intressenter i området och länsstyrelsen valde då att ändra planen, så att gränsen i stället går en liten bit från kusten. Därmed blir den också mycket kortare, längs Gräsökusten bara omkring tre mil jämfört med de tänkta arton milen.
– Det är flera anledningar till detta, bland annat att strandlinjen om ett antal år inte kommer att se ut som den gör nu, säger Torbjörn Tirén på länsstyrelsens naturmiljöenhet.

Området med havsvikarna påverkar dock i allra högsta grad det marina naturreservatet och därför har markägare och fritidshusägare gått samman med Östhammars kommun, länsstyrelsen, det kommersiella fisket och Skärgårdsrådet i ett lokalt samverkansprojekt.
Drivande i projektet är markägaren Erik Fellenius. Han vill få till en långsiktig lösning på frågorna kring de grunda havsvikarna och han berättar att alla parterna ska diskutera ärendet vid ett möte den 5 september.
– Vi har fått nästan 30 000 kronor från Naturvårdsverket till planering och framtagande av en projektplan, säger han.

Samverkansprojektet sträcker sig över två av de grunda havsvikarna, från Rosten eller Måsstensfjärden till Höglyckeviken, eller Östansundet som det ofta står på kartan. Och Erik Fellenius hoppas att det här testprojektet kan mynna ut i flera liknande projekt mellan myndigheterna och markägare på Gräsö.
– Vi ska få till en förvaltningsplan för vårt område och sedan ska vi fungera ungefär som en vägsamfällighetsförening. Vi ska göra upp en lista över vad som är viktigast för floran och faunan, men också för oss människor. Det kan till exempel vara badbara vikar, att vi vill kunna komma ut med båtarna och att vassen inte ska få ta överhand. Helhetsbedömningen är viktig, säger han.

Pengarna från Naturvårdsverket ingår i det så kallade havsmiljöanslaget. Detta har nu förts över till den nya Havs- och vattenmyndigheten och därifrån hoppas Erik Fellenius att projektet – när projektplanen tagits fram – kan få ytterligare medel till genomförandet.

FAKTA

55 000 hektar stort
I mitten av juni skickade länsstyrelsen ut sitt förslag om ett nära 55 000 hektar stort marint naturreservat öster om Gräsö och fram till den 3 oktober finns möjlighet att komma med synpunkter på det.
Natur- och kulturvärden som är speciella för skärgården, både över och under havsytan, är det som prioriterats. Strandmiljöer med kala hällar och havsstrandängar, vindpinade hedar samt spår efter skärgårdsbefolkningens verksamhet är några av dessa.
Det lokala samverkansprojektet för kustvattenmiljön vid Höglycke–Rosten kommer huvudsakligen att arbeta med området mellan Gräsö och det tänkta naturreservatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!