När anläggningen för slutförvaret ska byggas jämnas ett stort område kring kärnkraftverket med marken och tre av de gölar som innehåller den rödlistade gölgrodan kommer att försvinna helt. Fyra gölar ska nu rekonstrueras och förberedas för att skapa nya levnadsmiljöer för den sällsynta grodan. De konstgjorda gölarna ska i så hög mån som möjligt likna de naturliga och förhoppningen är att grodornas nya miljö ska ge möjligheter för arten att sprida sig ytterligare.
– Gölgrodor trivs i värme och om vattentemperaturen understiger nitton grader reproducerar de inte, därför måste gölarna grävas mycket grunt, säger Niklas Heneryd, funktionschef för kvalitet, miljö och arbetsmiljö på SKB och ansvarig för projektet som kommer att gå på ungefär 150 000 kronor.
För att projektet ska genomföras måste man först få dispens från artskyddsförordningen. Men för att en dispens ska genomföras måste gölarna byggas och presenteras i färdigt skick. Om gölarna sedan kan användas bygger helt på länsstyrelsens uttalande.
– Det är något av ett moment 22, säger Niklas Heneryd.
I nästa vecka inleds länsstyrelsens undersökning av projektet och blir det godkänt kan man börja flytta grodor till de nya miljöerna redan nästa sommar. Innan dess ska man, tillsammans med fältekologer, skapa en så naturlig miljö för grodorna som möjligt.
– Längs kanterna ska vi lägga stenar för grodorna att sola sig på. Som ett soldäck ungefär, säger Kenneth Åkerström, fälttekniker på SKB.