Gristillverkning i Hökhuvud
Julens marsipangrisar kan se ut nästan hur som helst. Karen Nilsson från Gimo tycker att vindögda grisar är allra sötast. Med en riktigt stor bakdel och pupiller av choklad plirar de på julbordsgästerna.
Stina Westman gör en tomtegris som ser ut som om han satt äpplet i halsen.
Foto: Eva Nevelius
Att göra marsipangrisar behöver inte alls vara speciellt svårt menar Karen Nilsson som har gått konditorutbildning i England. Det var hon som lärde ut knepen när Hökhuvuds pastorat ordnade trivselkväll för de som ville veta hur man lyckas med grisarna till jul.
- Ha alltid kallt vatten framme att tvätta händerna med under arbetets gång. Forma så fort som möjligt, marsipan är ingenting att pilla med hela dagen. Det blir inte bra, tipsade hon.
Kletigt
Problemet är att marsipanen lätt kan bli kletig av värmen. Man säger att den börjar "svettas" och det som händer är att oljan från mandlarna tränger ut. För att undvika kladd lägger Karen Nilsson tunn plats i form av gladpack eller genomskinlig plastpåse emellan när hon gör de finare detaljerna.
Ett annat knep är att gnida händerna med lite florsocker. Det får inte vara för mycket eftersom marsipanen då blir torr och spröd.
Men det allra viktigaste är kanske ändå att ha bra material att arbeta med. Karen Nilsson använder sig av marsipan som redan är färgad när man köper den.
- Visst går det med mandelmassa också, men den blir ännu lättare kladdig eftersom den innehåller mindre socker, säger hon.
Det ser riktigt enkelt ut när Karen Nilsson formar sina marsipangrisar. En rund boll blir lite avlång i ena änden, får två hål för tryne, två stora öron och ögon med pupiller av choklad. En skåra baktill förses med knorr - och vips var grisen klar!
FAKTA
Ordet marsipan härstammar från italienskans marzapane (ungefär ask med sötsaker). Marsipan framställdes redan under antiken men då blandade man i honung i stället för socker. Den variant vi har i dag är känd från 900-talets Persien och introducerades i Europa under korstågstiden. I Sverige omtalades den för första gången i biskop Brasks hushållsbok från 1520-talet. Marsipan består av 2/3 socker och 1/3 sötmandel, att jämföra med mandelmassa som innehåller hälften mandel och hälften socker.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!