Grisslehamn fick minnesmärke
En hatt i smide pryder toppen på Lidströmms kummel i Grisslehamn som avtäcktes på fredagen. En kopia av den hatt de svenska soldater som gjorde den tolv timmar långa vandringen över Ålands hav för precis 200 år sedan bar.
Foto: Eva Nevelius
Men den kummel (sjömärke) som invigdes med pompa och ståt i Grisslehamn på fredagen minner också om de följande dagarnas dramatik. Morgonen efter siktades ryska kosacker ute på isen. Den svenska generalen Georg Carl von Döbeln lyckades dock avvärja en hotande rysk invasion genom att alldeles på egen hand nå en överenskommelse med ryssarna. Kosackerna sov över natten i Grisslehamn men återvände sedan den väg de kommit, över isen till Åland.
På fredagen var en ättling till den välkände gestalten ur den svenska krigshistorien på plats, Carl von Döbeln.
- General Georg Carl von Döbeln var min farfars farfars bror, förklarade han inför de församlade Grisslehamnsborna och berättade sedan om det som han kallade "ett katastrofens år" för Sverige.
Kummeln har fått sitt namn efter fänrik Hans Lidströmm som ledde de 60 man som försvarade Grisslehamn mot 500 ryska kosacker den där gången. Bakom monumentet finns både Roslagens sjöfartsminnesförening och Kulturfonden för Sverige och Finland.
- De vita stenarna symboliserar isen och topptecknet är den uniformshatt som soldaterna som kom över havet hade, berättade Lars Nylén ordförande i Roslagens sjöfartsminnesförening.
Monumentet har formgetts av Uppsalaarkitekten Gösta Kihlgren och smeden Jan Mattsson från Ralbo utanför Tierp har gjort själva hatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!