Gräsövikar dåliga lekplatser för sötvattenfisk

Vikarna i Gräsö östra skärgård är relativt dåliga som lekplats för sötvattenfisk som abborre, gädda, mört och löja. Det slår Upplandsstiftelsen fast i den undersökning man genomfört på uppdrag av länsstyrelsen.

Gäddan har inga bra lekplatser vid Gräsö östra skärgård.

Gäddan har inga bra lekplatser vid Gräsö östra skärgård.

Foto: Malin Hjelm

Östhammar2007-05-09 00:01
Däremot hittade man flera sällsynta kransalgsarter. Dessa suger upp överflödiga näringsämnen och bidrar därigenom till att hålla vattnet klart.
Under augusti förra året genomförde Upplandssiftelsen på uppdrag av länsstyrelsen en undersökning av 13 vikar i Gräsö östra skärgård. Detta eftersom länsstyrelsen planerar att inrätta ett marint reservat i området. Vid undersökningen kom Johan Persson, Gustav Johansson och Marie Hjelm vid Upplandsstiftelsen fram till att de vikarna inte är bra lek- och uppväxtplatser för fiskar som abborre, gädda, mört och löja. Undantag är de avsnörda och skyddade vikarna vid Digelskäret och Bryggebåddalen. Resultaten är i sig inte oroande.
- Man ska kanske inte förvänta sig att dessa vikar är sådana som är viktiga för fiskarters reproduktion, eftersom de ligger nära ytterskärgården. Det finns inget som säger att vikarna är skadade, utan fiskarna har sina lekplatser längre in i skärgården, säger Johan Persson vid Uppladsstiftelsen.

Detta gäller i synnerhet gädda. Vid undersökningen påträffade man endast ett gäddyngel och troligtvis har skärgårdsområdet liten betydelse för gäddbeståndet i området.
Beträffande vegetationen hittade Upplandsstiftelsen sju sällsynta kransalgsarter. En av dessa är den rödlistade tuvtsräfsten. Enligt Johan Persson är det glädjande att de hittade så många kransalgsarter.
- De finns bara på platser som är orörda. De suger upp näringsämnen från botten och håller på så sätt vattnet klart. De här algerna försvinner lätt när man bygger bryggor, muddrar och börjar köra med båtar. Dessutom visar det sig att fåglar tycker om dessa områden. En del fåglar betar av växtligheten och andra gillar de fiskarter som finns i dessa vatten, säger Johan Persson.

Unikt för den här delen av skärgården är att den låga exploateringsgraden.
- Det mesta är orört och den bebyggelse som förekommer är anspråkslös, säger han.
Upplandsstiftelsen kommer under slutet av sommaren att genomföra en kompletterande undersökning.
- Vi kommer att titta i de vikar som ligger allra längst söderut och det sker troligen mellan den 20 och 25 augusti, eftersom vegetationen är fullt utvuxen då, säger Johan Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om