Gräsöreservat blir regeringsfråga

130 fastighetsägare överklagar länsstyrelsens beslut att bilda ett naturreservat i Gräsö östra skärgård. Det blir nu regeringen som får avgöra frågan.

Gräsö östra skärgård.

Gräsö östra skärgård.

Foto: Hans E Ericson/arkiv

Östhammar2012-04-07 10:50

På Gräso kokar fortfarande ilskan bland fastighetsägarna som berörs av det nybildade naturreservatet. När länsstyrelsen bildade det efter flera decenniers utredning kände sig många fastighetsägare på Gräsö överkörda. Under hela processen har länsstyrelsen var otydlig, anser flera Gräsobor. Flera fastighetsägare tycker dessutom att de inte fått komma till tals.

Nu har de överklagat länsstyrelsens beslut till regeringen. Precis som tidigare befarar de att en död hand läggs över hela Gräsö östra skärgård om reservatet inte upphör. Istället för att utvecklas i takt med övriga bygden kan området förvandlas till ett friluftsmuseum.

När ansvaret för skötseln av markerna övergår till länsstyrelsen kan Gräsöborna bara stå och se på. På Gräsö uppfattar man länsstyrelsens agerande som ett misstroende. Göte Jansson, som är en av många fastighetsägare, påpekar att reservatsbildandet är ett intrång i äganderätten.
– Man är helt enkelt klåfingrig från myndigheternas sida, det har inte gått schyst till. Det finns redan så många restriktioner som skyddar naturen, säger han.

Det marina reservatet omfattar drygt 54 000 kvadratmeter och är det största reservatet i Uppsala län. Länsstyrelsen bedömer att Gräsö östra skärgård är unik och hänvisar till att det finns ett internationellt intresse för ett bevarande av området. Utöver det vill länsstyrelsen se till att utbyggnad av till exempel vindkraft aldrig kan ske i området.

Bakgrund

Fastighetsägarna på Gräsö tycker att man inte fått svar på sina frågor. Bland annat har de inte fått veta vilka faror som hotar naturen i reservatet, vad som ska skyddas och hur det ska skyddas.

Vidare tycker många Gräsöbor att det inte stämmer att endast ett fåtal fastighetsägare som inte ville ha reservatet. I själva verket motsätter sig en majoritet dess bildande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om