Mnemosynefjärilen som klassas som starkt hotad har funnits på platsen tidigare men försvunnit. Nu ska den få hjälp på traven att hitta tillbaka igen.
- Vi kommer att ta några fjärilar från en annan lokal där vi vet att det finns en stabil population, troligen på Söderön utanför Östhammar. De fjärilar vi flyttar är parade honor så att de tar med sig sina ägg, berättar Frida Hermanson som leder Projekt Roslagshagar.
Liknande flyttar har genomförts tidigare med varierat resultat. Ibland har det fungerat bra, ibland inte alls. Fjärilen är känslig och kräver en hel del av sina omgivning.
- Den måste ha tillgång till nunneört eftersom larverna bara äter det. Och för att nunneört ska växa måste det vara tillräckligt solbelyst. Men det ska ändå finnas buskar och träd också så att det finns lite lä. Dessutom håller den här fjärilen bara till i direkt anslutning till kusten, säger Frida Hermanson.
Markerna vid Gräsö gård är betade men extra röjning kommer nu att genomföras för att fjärilarna ska trivas riktigt bra. Någon gång under sommaren kommer sedan flytten att genomföras.
Projekt Roslagshagar sysslar med att återskapa de gamla slåtterängarna och beteshagarna i området och är ett samarbete mellan Världsnaturfonden och Upplandsstiftelsen.
Man ti ttar speciellt på vilka arter som trivs i de här miljöerna och som hotas när markerna växer igen. Mnemosynefjärilen är en av dem.
Gräsö får sällsynt fjäril
Till sommaren kan mnemosynefjärilen komma åter till naturreservatet vid Gräsö gård. Projekt Roslagshagar vill försöka plantera in den hotade arten igen. Och man gör allt för att den ska trivas.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!