Göra egen ost både lätt och roligt

Länge trodde Elin Torstenson att det var svårt att göra egen ost. Nu lär hon till och med ut konsten och till hjälp har hon sitt alldeles egna tändstift; Christina Sundin.

Elin Torstenson visar Morgan Källgren hur han ska se om mjölken koagulerat tillräckligt. I bakgrunden syns Christina Sundin och Anders Thunberg.

Elin Torstenson visar Morgan Källgren hur han ska se om mjölken koagulerat tillräckligt. I bakgrunden syns Christina Sundin och Anders Thunberg.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2018-04-25 08:00

Inne i församlingshemmet i Morkarla, utanför Österbybruk, råder febril aktivitet. Åtta personer har samlats till en ostdag, då de ska få prova på att göra egen ost.

På bordet framför var och en av deltagarna står kastruller, durkslag, hålslevar, andra slevar och matskedsmått. Mjölk värms upp till 38 grader och därefter tillsätts löpe, innan den blivande osten får en halvtimmes vila.

– TV:s makt är stor, det märkte jag när Mandelmanns tillverkade ost i ett av sina program. Direkt efter programmet började jag få mejl och telefonsamtal om ost och förfrågningar om jag tillverkade, säger Elin Torstenson, mjölkbonde i Östanå, i Morkarla socken.

Sedan två år tillbaka har hon – i form av företaget Elins glada ekologiska kor – gårdsförsäljning av mjölk och därför var frågorna om ost kanske inte så långsökta. Men nej, hon hade aldrig provat att göra ost och dessutom trodde hon att det var svårt.

Kort efter alla ostsamtal kom Christina Sundin från Gimo till Östanå för att köpa mjölk och hon hade då med sig ett smakprov på en ost hon tillverkat av mjölk hon tidigare köpt där.

– Jag bad om receptet och snart hade jag min första egentillverkade ost färdig. Det var inte alls svårt, tvärtom ganska lätt och väldigt gott, säger Elin Torstenson.

Det ena ledde till det andra och snart hade de två kvinnorna utarbetat grunden till en ostdag, där intresserade skulle kunna få lära sig att tillverka egen ost.

– Elin har ett sådant driv i sin motor, men man kan väl säga att jag var tändstiftet hon behövde för att våga prova på osttillverkning, säger Christina Sundin.

Elin kastade ut en snabb fråga på sociala medier om intresse fanns och den här dagen hålls den sjätte ostdagen på kort tid.

– Det här kändes som en kul kompisgrej och ingen av oss hade tidigare provat på osttillverkning. Nu måste jag skrämma upp mina surdegar därhemma också, när vi gör så här fin ost, säger Anne Källgren från Kyrsta, utanför Storvreta.

När halvtimmen har gått får osttillverkarna prova om mjölken har stelnat tillräckligt. Någon kan skära ett rutmönster i ostmassan, en annan får vänta lite till.

– Ni använder alla samma recept, men ändå kommer slutresultatet att bli olika och så är det för mig också fast jag tycker att jag gör lika varje gång. Men det spelar ingen roll, för det blir bra ändå, säger Christina Sundin.

Ny vila och så är det dags att skilja ostmassan från vasslen.

– Men kasta inte vasslen. Den kan ni baka bröd på eller koka ner till messmör.

Tre timmars provapå-dag är till ända och alla i Morkarla församlingshem är rörande eniga om att tiden går fort när man har roligt.

– Nu kommer jag att äta ost med en helt annan känsla, avslutar Lennart Heljefors från Uppsala.

Vad är löpe?

Löpe är ett extrakt från den fjärde magen, löpmagen, hos idisslare. Löpe består av enzymerna chymosin och pepsin som får mjölk att stelna.

För att tillverka ost behövs mjölk som är pastöriserad; uppvärmd till en viss temperatur under en viss tid så att bakterier och mikroorganismer dör och mjölken blir mer hållbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!