Goliatmusseronen - en sällsynt dyrgrip i Norduppland

I den norduppländska sandmyllan finns det gott om sällsynta svampsorter. Goliatmusseronen är en av dessa - men man behöver en rejäl skopa tur för att hitta ett exemplar.

Östhammar2008-09-06 09:00
Den höga kalkhalten i kombination med relativt gammal barrskog i Norduppland har skapat förutsättningar för svampar som bara växer på ett fåtal andra platser i landet.
- Exempelvis skogarna kring Älvkarleby, Skutskär och Hållnäs är rika på unika svampar, både ätliga och oätliga, som är beroende av att den här skogstypen bevaras, berättar Tommy Lövgren, botaniker från Älvkarleby.

En av dessa svamparter är goliatmusseronen som går att finna om man har riktig tur. Den här svampsorten, som till för några år sedan var nästan okänd i Sverige, har under lång tid hört till de mest älskade svamparna i Japan där den inhemska sorten kan kosta uppemot 15000 kronor kilot. Sedan 1998, då Sveriges lantbruksuniversitet utförde en pilotstudie om svampen, har den även kommit att uppmärksammas alltmer här i landet. Niclas Bergius var en av forskarna i teamet.
- Vi kom fram till att det i snitt ungefär vartannat år finns relativt gott om den här svampen på vissa ställen från Örnsköldsvik och norrut men därutöver är den väldigt sällsynt i landet. Norduppland är ett av få ställen där den ändå finns i begränsat antal, berättar han.
Själv blev han genom studien mer eller mindre såld på den här svampen.
- Kopplingen till Japan gör den fascinerande. Där har matsutake, som den heter i Japan, funnits i kulturarvet i över 1000 år och är väldigt mytomspunnen. För japanerna har den ungefär samma betydelse som surströmming och kräftor har hos oss, plus att allt blandas upp med en dos religion. Att äta av svampen sägs skänka lycka, framgång, hälsa och även ibland bättre potens, säger Niclas Bergius.
Själv har han byggt upp ett kontaktnät i Japan bestående av forskare, uppköpare och vanliga turister som intresserat sig för den svenska goliatmusseronen.
- DNA-tester har visat att den svenska arten är exakt samma som den japanska. Priset på den svenska varianten är trots det bara ungefär en sjättedel jämfört med den japanska. Exporten av svampen till Japan bara ökar, säger Niclas Bergius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!