Goda strategier för föräldrar

Genom att ”uppmärksamma det positiva” och ”planera i förväg” upplever föräldrarna som har gått föräldrautbildningen Cope att de bättre hanterar sina barns beteenden.

Föräldrautbildningen Cope. Från vänster Helen Andersson, Sture Myhrberg (7 månader), Henry Myhrberg, Jonas Andersson, förskollärare Cajsa Strand, kurator Anna Blomkvist och Torgny Andersson.

Föräldrautbildningen Cope. Från vänster Helen Andersson, Sture Myhrberg (7 månader), Henry Myhrberg, Jonas Andersson, förskollärare Cajsa Strand, kurator Anna Blomkvist och Torgny Andersson.

Foto: Lisa Gidlöf

Östhammar2013-05-03 13:01

Föräldrautbildningen Cope (The Community Parent Education Program) på Familjecentrum i Gimo är kostnadsfri och riktar sig till föräldrar som har barn i åldern 3–12 år. Under måndagskvällen hölls kursens sista träff för våren och det var dags för de åtta föräldrarna som var på plats att utvärdera vad kursen har gett dem.

Flera av föräldrarna gav konkreta exempel på situationer i vardagen som har blivit mer lätthanterliga sedan de förändrat sina egna beteenden.
– För mig har det blivit lättare att hämta hem min sexåriga dotter från skolan. Jag börjar med ett trevligt bemötande och frågar hur hon har haft det och sedan går jag in på effektiva uppmaningar och säger tydligt men trevligt att vi ska gå hem, säger föräldern Helen Andersson.

Jessica Andersson lyfte fram att hon har blivit bättre på att uppmärksamma det positiva som hennes barn gör.
– I stället för att påpeka att mitt barn kastar jackan på golvet så kan jag välja att berömma att mitt barn ställer upp skorna fint, för det gör att barnet fortsätter med sitt positiva beteende, säger hon.

Läxan till den sista träffen var att planera en aktivitet i förväg och att involvera barnet i planeringen, för att få barnet att känna sig mer delaktig i aktiviteten. Eva Almlöf berättade om hur det gick för henne att genomföra läxan.
– Jag planerade tillsammans med min femåriga dotter att vi skulle åka och handla en dag. Det gick jättebra, min dotter tyckte att det var roligt och hon kände sig duktig för att hon fick ta ansvar i situationen.

Kuratorn Anna Blomkvist, som tillsammans med förskolläraren Cajsa Strand hållit i föräldrautbildningen under våren, frågade föräldrarna vad de tror att strategin ”planera i förväg” kan ge. Samtliga föräldrar menade att deras barn känner sig behövda och delaktiga då de får vara med och ta ansvar.
Strategin ”uppmärksamma det positiva” var ett huvudsakligt tema som har återkommit genom hela kursen.
– När vi uppmärksammar barnets positiva beteende visar barnet ännu mer positivt beteende, säger föräldern Jonas Andersson.

Att hämta på dagis då barnet har roligt med sina kompisar eller att stänga av teven för kvällen då det är sovdags är vanliga konfliktsituationer i vardagen, men föräldrarna vittnade om att även detta hade blivit lättare, bland annat genom strategin ”förbereda övergång”.
– Jag skulle hämta sonen på dagis och han var mitt inne i att spela dataspel. Då lät jag honom spela klart två banor och var tydlig med att efter två banor skulle vi gå hem. Då gick det bra eftersom jag lät honom avsluta spelandet och inte bara avbröt det han gjorde, säger Anna-Karin Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!