Glädjebeskedet: Familjen får stanna i Sverige

Östhammarsfamiljen Mavi får permanent uppehållstillstånd. Beskedet kom i veckan, och snart ska det firas.

Cetin Mavi kom som arbetskraftsinvandrare till Sverige från Turkiet för sex år sedan. Två år senare kom sambon Yüksel Kara och de tre sönerna, då 4, 10 och 14 år.  Yngsta sonen Baran, som nu är nio år, längtar efter att kunna åka och hälsa på sin mormor som han brukar prata i telefon med.

Cetin Mavi kom som arbetskraftsinvandrare till Sverige från Turkiet för sex år sedan. Två år senare kom sambon Yüksel Kara och de tre sönerna, då 4, 10 och 14 år. Yngsta sonen Baran, som nu är nio år, längtar efter att kunna åka och hälsa på sin mormor som han brukar prata i telefon med.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2018-05-18 17:00

Cetin Mavi hade svårt att tro att det var sant när samtalet kom från juristbyrån. Inte heller när hans sambo Yüksel Kara hämtat posten dagen efter, öppnat brevet och gått över till en granne som hjälpt till att tolka Migrationsdomstolens beslut och Yüksel sedan ringt till Cetin som var på jobbet i Uppsala kunde han tro att det stämde. Men det gjorde det. Det hotade arbetstillståndet skulle ha gjort att hela familjen tvingats lämna Sverige. Nu har de i stället fått beslut om permanent uppehållstillstånd och kan leva och jobba vidare, på samma villkor som alla andra.

– Vi är jätteglada. Nu ska vi ordna en fest och bjuda kompisar och grannar, säger Cetin Mavi.

För sonen Hüseyin som går i högstadiet på Frösåkersskolan ordnade skolkamraterna en namninsamling till stöd för att familjen skulle få stanna.

– Vi är så glada, och vill säga tack till alla i Östhammar som hjälpt oss och sagt att vi håller tummarna för er, säger Yüksel Kara som är anställd på Willys i Östhammar.

Äldsta sonen Sinan tar studenten från fordonsprogrammet vid Bruksgymnasiet i Gimo senare i vår och då ska familjen fira extra mycket, säger han.

– Det går inte att förklara den här känslan, man känner sig lite friskare. Nu slipper vi tänka på det här varenda dag. Vi kan göra vad vi vill, jobba och åka utomlands på semester.

Yngsta sonen Baran som är 9 år, längtar efter att kunna hälsa på sin mormor i Turkiet. De brukar prata i telefon, men han har inte träffat henne sedan han var 4 år.

– Jag vill gå till en stor lekpark med min mormor och äta god glass, det är tuggummiglass.

Biträdande jurist Sandra Mohamed vid Advokaterna Hancock & Axén säger till UNT att två domar i Migrationsöverdomstolen från december ifjol ger domstolarna större möjligheter att göra en helhetsbedömning av fall som rör arbetstillstånd och misstag från arbetsgivarens sida.

– Det förekommer krångliga regler som är ganska svåra för vanliga arbetsgivare att uppfylla, även om de är välmenande.

Domstolen beaktar genom de nya vägledande domarna flera saker, bland annat hur stora bristerna varit och vad som gjorts i efterhand för att kompensera den anställde.

– I det här fallet finns också ett särskilt avtal som ger turkiska medborgare större tillträde till den svenska arbetsmarknaden. Migrationsverket delade den bedömningen i förhandlingen, så jag ser inte att de skulle överklaga, säger Sandra Mohamed.

Detta har hänt

UNT skrev i höstas om Östhammarsfamiljen Mavi som hotades av utvisning efter flera år i landet, sedan Cetin Mavis arbetsgivare gjort ett misstag med lönen när det gällde semesterersättning. Migrationsverkets beslut överklagades och oron över att tvingas lämna Sverige för Turkiet har hängt över familjen som ett mörkt moln sedan dess. Men nyligen kom beskedet från Migrationsdomstolen: familjen får permanent uppehållstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!