Glädje efter besked om skola

Tisdagens besked om att en ny skola ska starta i Forsmarks skolas lokaler togs emot med glädje av lärare och elever. "Det är fantastiskt", säger eleven Oskar Wall.

Läraren Linda Andersson tror att det är viktigt att Forsmarks skolas styrkor tas vara på i framtiden. "Våra styrkor är närheten till eleverna. De känner sig trygga och vill lära sig saker. Vi ger dem möjlighet att utvecklas", säger hon.

Läraren Linda Andersson tror att det är viktigt att Forsmarks skolas styrkor tas vara på i framtiden. "Våra styrkor är närheten till eleverna. De känner sig trygga och vill lära sig saker. Vi ger dem möjlighet att utvecklas", säger hon.

Foto: Tobias Ahlén

Östhammar2019-01-17 13:00

Det har surrats länge bland elever och lärare på Forsmarks skola om att något varit på gång. Beskedet – att Vattenfall och ABB Industrigymnasium tecknat ett avtal med avsikten att starta upp Vattenfallsgymnasiet i skolans lokaler – möttes med lättnad och glädje i tisdags.

– Nyheten togs emot positivt och eleverna blev jätteglada. Det var bra stämning, säger läraren Linda Andersson.

Hon var med när beskedet om att skolan skulle läggas ned kom under hösten 2016. Personalen har fått fokusera på att skolan i Forsmark levde på lånad tid samtidigt som undervisningen för de två årskullarna som fortfarande finns kvar måste fortsätta.

– Det har varit en speciell situation att inte veta vad som ska hända. Personalen har klarat av att jobba på som vanligt eftersom att det hela tiden handlat om att göra det bästa för eleverna som är kvar, säger Linda Andersson.

Nu ser Linda Andersson fram emot att fler elever ska få möjlighet att studera på skolan i Forsmark.

– Det ska bli spännande och jag hoppas på en bra nystart. Det är viktigt att ta med oss det vi har samtidigt som vi boostar det med lite nytt. Jag hoppas att det ska bli en bra kombination.

Eleverna Lovisa Palm, Ludvig von Arronet, Johanna Magnusson och Oskar Wall är inne på samma sak och trots att de kommer ha lämnat skolan när den byter namn till Vattenfallgymnasiet vill de att andra ska få chansen att uppleva studiemiljön på bruksorten.

– Forsmark är en väldigt speciell skola och man kommer nära varandra. Även om inte vi kommer vara en del av skolan i framtiden vill man att andra ska få chansen att gå här. Det känns viktigt, säger Oskar Wall.

– Det är väldigt positivt att skolan får vara kvar och man bli glad och varm i hjärtat. Här pratar man om Forsmarksandan och den hittar man inte någon annanstans. Det är som att komma till en familj, säger Lovisa Palm.

En av ambitionerna med Vattenfallgymnasiet är att Vattenfall vill att fler ska intressera sig för teknik- naturvetenskapliga ämnen. Det kan sedan leda till att mer kompetens finns tillgänglig för företaget i framtiden. Just närheten till SKB:s och Vattenfalls verksamheter i området ska ge Forsmarkseleverna en inblick i energi- och kärnkraftsbranschen.

– Det tror jag är väldigt bra. Jag tycker att det varit för lite fokus på energi- och kärnkraftverksfrågor i skolan i dag. Jag skulle vilja ha mer av det, säger Oskar Wall.

Projekt för att rädda skolan

När beskedet om att Forsmarks skola skulle stängas kom på hösten 2016 startade ett arbete för att försöka rädda skolan. Rektorn Fredrik Jansson och utbildningsledaren Johan Thun deltog i ett projekt där man försökte hitta intresserade aktörer som tillsammans med Vattenfall skulle kunna tänka sig att driva skolan vidare. En rapport lämnades över till Vattenfall i mitten av oktober 2018.

Östhammars kommun ska ha erbjudits att vara med, men tackade tidigt nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!