Gimotrojka driver vandrarhem i flyktinglokal

Sedan två år tillbaka driver Gimo IF vandrarhem i Migrationsverkets gamla administrationsbyggnad. Initiativtagare är en Gimotrojka där en är idéspruta, en byråkrat och en utför arbetet.

Östhammar2006-08-08 00:00
Det röda tegelhuset vid järnvägen är ganska slitet. Färgen runt fönstren flagar på utsidan och innanför dörrarna återfinns fortfarande en del av flyktingförläggningens prägel. Receptionens glasbur är kvar, men järnbeslagen över glasdörren är borttagna.
Vandrarhemmet erbjudet övernattning i sovsal, enkelrum eller dubbelrum. Rummen är ljusa och spartanskt möblerade. Några soffor i korridorerna utgör små myshörnor och TV-rummen är ombonade med soffor och bokhyllor.

Tyst och ljudisolerat
Thomas Mannerstål och Mattias Sandberg från TK:s industrirör arbetar på Forsmark under revisionen. De har bott två veckor på vandrarhemmet och trivs.
—Det är kalasbra. Tyst och ljudisolerat, tycker Thomas Mannerstål.
Att det är en ideell förening som driver vandrarhemmet tycker han inte har märkts alls.
Gimo IF startade vandrarhemmet för två år sedan. Syftet var att få in pengar för att utveckla Idrottsgården.
—Dessutom hade vi fått förfrågningar om övernattningsmöjligheter från träningsläger, berättar Ingvar Johansson.
Han är en av tre Gimogubbar som står bakom vandrarhemmet. Ulf Valtersson är idésprutan, Ingvar Johansson är byråkraten och Tage Eriksson verkställer idéerna. En perfekt kombination, tycker de själva.
Från början var tanken att idrottsföreningen skulle bygga ett helt nytt vandrarhem. Men sedan fick klubben erbjudande om att hyra Migrationsverkets gamla administrationsbyggnad, och då slog de till.
—Jag var pessimisten. De här två var väldigt entusiastiska. Jag trodde inte att det fanns marknad för ett så här stort hus. Men jag fick ju fel, som tur är, berättar Tage Eriksson.

Bättre än väntat
Nu tycker trojkan att det går bättre än väntat. I snitt uppskattar de att vandrarhemmet har tio gäster per natt. Fast beläggningen är ojämn.
— Vi har haft fullbelagt några gånger. När det hölls ett stort bröllop på herrgården i mitten av juli hade vi 60 personer här, berättar Ulf Valtersson.
Idrottsklubben har två personer anställda med lönebidrag, vilket innebär att det inte kostar föreningen särskilt mycket. Men de tre initiativtagarna rycker också in och arbetar ideellt när det behövs.
—Jag hade aldrig tvättat ett lakan förut, men här har jag varit en jädra tvättgumma, säger Tage Eriksson.
De har låst upp dörrarna för senkomna gäster alla möjliga tider på dygnet. Tage Eriksson släppte in någon klockan ett på natten.
—I och med att det är ideellt ställer man ju upp, säger han.
—Fast officiellt har vi begränsat tiden till 22, säger Ulf Valtersson.

Roligt arbete
Alla tre tycker att arbetet med vandrarhemmet är roligt. De får tillfälle att träffa alla sorters människor från flera olika länder.
Intäkterna från vandrarhemmet har använts till att rusta Idrottsgården, där föreningen på senare år bland annat har byggt kök, lagt nytt golv och byggt till ett förråd.

FAKTA


Gimo IF
Gimo idrottsförening bildades 1914. 1993 delades den i flera olika klubbar. De idrottssektioner som tidigare hade ingått i föreningen blev då självständiga. Alla klubbordförande i dessa föreningar ingår fortfarande i styrelsen för Gimo idrottsförening.
Numera är Gimo IF:s uppgift att förvalta de byggnader och anläggningar som är i föreningens ägo.

FAKTA


Fler vandrarhem i Östhammars kommun:
Epokgården vandrarhem, Öregrund
Forsmarks vandrarhem, Forsmark
Gräsö gård, Gräsö
Mongården, utanför Östhammar
STF Vandrarhem Örskär
Vandrarhem i Dannemora
ÖSK lägergård och vandrarhem, Östhammar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om