Gimomöte om mångkultur
Invandrare lever ett bättre liv och får djupare insikt i det svenska samhället när det mångkulturella samhället fungerar. Det säger Seynab Haji som kom till Uppsala från Somalia 1986.
Foto: Christer Bergström
Det var STF, Svenska Turistföreningens norra Upplandskrets som på lördagen bjöd in till möte i Knutmassomuseet i Gimo.
- Syftet med mötet är bland annat att få in fler invandrare som medlemmar i STF. För närvarande har vi bara ett fåtal från andra folkgrupper som medlemmar, men tycker det är viktigt med möten mellan människor från olika kulturer, vi har så mycket att ge och lära av varandra, inte minst blir livet roligare att leva när det mångkulturella samhället fungerar, säger May Strandberg från STF.
En handfull besökare kom till träffen där Seynab Haji kom för att dela med sig av sina erfarenheter.
- När jag kom till Uppsala för 23 år sedan blev kommunen den första kontakten för mig. Jag fick en massa informationsblad om vad jag kunde göra. Men jag var inte van vid broschyrer, i den afrikanska kultur jag hade lärt känna informerade vi varandra muntligt, säger hon.
När Seynab Haji efter ett tag startade simskola för somaliska barn i kulturellt syfte, för att de skulle få möjlighet att träffa varandra för att bland annat hålla språket vid liv, så ledde det fram till att hon senare startade studiecirklar och kom in i Studiefrämjandets verksamhet.
- Jag upptäckte snart värdet för oss invandrare att komma med i grupper som studieförbund, fältbiologer, föreningar som jobbar med naturvård och mycket annat, ja, många av de smala grupperna. I deras verksamheter blev det lättare att komma in i det svenska samhället och jag kände själv att jag fick ett djupare perspektiv i det svenska samhället, säger hon och fortsätter:
- Det är därför jag är med på det här mötet som arrangeras av STF. Mitt budskap är att etablerade föreningar, organisationer och andra sammanslutningar gör vad de kan för att värva invandrare med annan bakgrund än vad de själva har som medlemmar. Det berikar det svenska samhället. STF-kretsens roll är att företräda STF lokalt, att vara en länk mellan den enskilde medlemmen och STF centralt och att arrangera program på temat "Lär känna ditt land - lär känna din hembygd".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!