Gimokusiner fick smak på kock-SM

Hallå där......kusinerna Anna och Tony Karlsson, från Bruksgymnasiet i Gimo, som i helgen deltog i kock-SM för gymnasieskolans årskurs tre.

Foto: Ingela Alm Söderman

Östhammar2007-03-18 13:33
Hur gick det för er?
- Bra. Allt flöt på bra under dagen och vi är nöjda med vårt arbete, men tyvärr räckte det inte ända fram. Vi kom på en delad fjärde plats. Fast det skiljde bara två poäng mellan ettan och femman, så det var väldigt jämnt.

Berätta om tävlingsdagen!
- Vi kom till Sågbäcksgymnasiet i Huddinge halv åtta på morgonen och först fick vi göra ett teoretiskt prov med frågor om matlagning. Det var svåra frågor som vi måste lösa individuellt.
- Vid halv elva började vi laga maten och klockan två skulle första rätten in till domarna. De bedömde maten och sedan fick varje lag ha enskilda samtal med huvuddomaren där han berättade vad som var bra och dåligt.

Huvudrätten hade ni lagat flera gånger inför tävlingen, men något ni kände nervositet för var den råvarukorg som ni skulle göra förrätt och efterrätt utifrån. Vad lagade ni?
- Förrätten skulle vara en vintrig fisksoppa och då lagade vi en saffran- och vitvinssoppa med lax- och rotfruktsspett. Den fick vi mycket beröm för.
- Efterrätten måste innehålla mörk eller vit choklad samt flera citrusfrukter och då gjorde vi en mörk chokladsoppa med grillad blodgrape och citronrostade pistagenötter. Där saknade domarna något sött som till exempel grädde.

Slutligen, ni hade ju aldrig tidigare tävlat i matlagning. Hur kändes det?
- Det var så roligt att vi bara måste göra igen. Vi fick helt klart blodad tand!

Fotnot: Vinnarna i kock-SM kom från Huddinge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om