På Bruksgymnasiet i Gimo går för närvarande ett 80-tal elever för lära sig svenska inom ramen för SFI, svenska för invandrare.
Nära nog hälften av dessa ingår i det så kallade etableringsuppdraget, där Arbetsförmedlingen ansvarar för en individuell etableringsplan med SFI, arbetsförberedande insatser och information om det svenska samhället (se faktarutan).
– Nu har flera av eleverna fått brev från Arbetsförmedlingen där det står att de, samtidigt som våra lektioner pågår, måste infinna sig i Uppsala på andra aktiviteter för att få behålla sin ersättning, säger Anneli Vinsa.
Hon är SFI-lärare i Gimo och hon upprörs mycket över detta, då hon menar att eleverna därmed går miste om värdefull undervisning.
– Vi har en mycket bra verksamhet här och om en förändring är på gång tycker vi att vi borde ha fått vara med i beslutet, säger hon.
Hennes kollega Negar Heydari håller med och berättar att SFI-undervisningen i Gimo är lärarledd fyra vardagsförmiddagar i veckan. Utöver detta ska eleverna bedriva självstudier, men nu tas tid från såväl det ena som det andra när mycket tid måste läggas på resor till och från Uppsala.
– I brevet från Arbetsförmedlingen står att de ska ha SFI två dagar i veckan och vara i Uppsala de övriga tre vardagarna, men det fungerar inte med vår undervisning. Vi har ju fler elever än dem att ta hänsyn till och dessutom är vi lärare schemalagda på andra håll också, säger Anneli Vinsa.
I etableringen ingår som regel 20 timmar SFI och lika många timmar för introduktion till arbetsmarknaden varje vecka. Jan Lind, rektor för vuxenutbildningen på Bruksgymnasiet, menar att det nu blivit en krock mellan de olika aktiviteterna.
– Jag har deltagit i möten med Arbetsförmedlingen men då har det bara pratats i allmänna ordalag. Som det är nu blir eleverna överkörda, säger han.
Elke Lehmann är sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Uppsala. Tillsammans med sin kollega Andreas Jäfvert ansvarar hon för etableringsuppdraget i Uppsala län och hon medger att Gimoeleverna kommit lite i kläm.
– Det är inte tänkt att någon ska behöva gå ifrån sin SFI-undervisning. Tanken är att aktiviteterna ska gå att genomföra parallellt, men det är inte möjligt för dem som bor i Östhammars kommun just nu. Vi har påbörjat en dialog om anpassning med kommunen, men ännu inte fått ihop det.
Skulle inte dessa elever kunna få alla delar i etableringsplanen i Gimo i stället för att behöva åka till Uppsala?
– Vi har faktiskt haft diskussioner om att öppna en filial i Östhammars kommun, men först måste vi veta om det finns underlag och så måste det vara ekonomiskt försvarbart. Där står vi nu, säger Elke Lehmann.
På Bruksgymnasiet i Gimo hoppas SFI-lärarna att problemet får en snar lösning. Eleverna är oroliga och upplever situationen som stressande. Och själva är de måna om att få ge sina elever bästa möjliga start med det svenska språket.
– Vi försöker bedriva en seriös undervisning och därför känns det här kontraproduktivt, säger Anneli Vinsa och fortsätter:
– Det är slöseri med både tid och resurser och dessutom är det respektlöst av Arbetsförmedlingen.