Gimo Simsällskap har stenhård drogpolicy

Sex av tio ungdomar tycker att det finns för otydliga regler i deras idrottsförening. Men det gäller inte för Gimo Simsällskap. Där är det hårdare tag.

Alva Johansson och Emma Moberg, Gimo Simsällskap.

Alva Johansson och Emma Moberg, Gimo Simsällskap.

Foto: Isak Angerbjörn

Östhammar2012-03-10 12:04

– Vi har nolltolerans mot alkohol och tobak i samband med simningen, säger föreningens ordförande, Susanne Engman.
I kontrast till den undersökning som genomförts på uppdrag av IQ visar Gimo Simsällskap upp en rejält strikt drogpolicy. Konsumtion av tobak, alkohol, droger och dopingpreparat är förbjudet för alla idrottare under 18 år, även utanför föreningens verksamhet.

Vid överträdelse av regelverket kontaktas den berörde och dess föräldrar. För idrottare över 18 år är det tillåtet att dricka alkohol och bruka tobak om det sker utanför verksamheten.
– Det har aldrig varit någon diskussion om reglerna. För oss är det naturligt med nolltoleransen, säger Alva Johansson, 17, som varit aktiv i föreningen sedan hon var sex år.

Emma Moberg, 14 år, delar Alva Johanssons syn.
– Vi är inte så många i den här åldern då drickandet är som mest populärt. Det blir kanske inte samma grupptryck då, säger Moberg.

Har det någon betydelse att simning är en individuell idrott?
– Ja, det tror jag det kan ha. Eftersom det handlar om min kropp och min prestation så måste jag ta ansvar. I ett lag är det nog enklare att gömma sig bakom andra, säger Alva Johansson.

Susanne Engman är ordförande i föreningen.
– När vi träffas i föreningen gör vi det utan alkohol, droger och tobak. Det gäller även oss ledare. Det är viktigt att vi är goda föredömen, säger Engman.

En annan förening som har lämnat in både drogpolicy och handlingsplan är Almo bollklubb. Enligt föreningens ordförande, Håkan Davidsson, är de däremot inte stenhårda när det gäller tillämpningen av policyn.
– Vi är ingen helnykterhetsförening och jag kan inte säga att vi tagit upp frågan så mycket. Men vi informerar om alkohol och idrottande på vår hemsida, säger Davidsson.

Håkan Davidsson ser inte alkoholbruk som något jätteproblem i idrottsrörelsen.
– Vi gör en insats bara genom att vi tar in barnen i verksamheten från tidig ålder. Det förebygger en hel del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om