Detta efter att giftiga rester från ett gammalt sågverk upptäckts i ett villaområde.
Det var när länsstyrelsen aktivt letade efter tänkbart förorenade områden som misstankarna uppdagades. På en äldre karta kunde man se att ett gammalt sågverk legat i anslutning till Marinvägen och Ejdervägen i Östhammar.
Efter att ha intervjuat invånare i Östhammar kunde länsstyrelsen konstatera att virket som användes på sågverket doppades i bekämpningsmedel mot blånadssvampar under 1950-talet. Detta har efterlämnat rester av giftiga ämnen i form av dioxiner i området.
– Länsstyrelsen gjorde en riskklassning av området och därefter utfördes provtagning av jorden. Dioxinerna ligger över riktvärdena och eftersom det finns bostäder på platsen bedömde vi att en sanering är av högsta prioritet, säger Annika Johansson, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.
I dag finns det ingen som kan hållas ansvarig för föroreningarna och därför finansieras saneringen av statsbidrag från Naturvårdsverket. I detta fall rör det sig om 14 miljoner kronor. Den första miljöskyddslagstiftningen kom 1969 och man bestämde då att den inte skulle gälla retroaktivt. Den förorenade jorden i området kommer att transporteras till godkända deponier för omhändertagande. Huvudman för åtgärdsarbetet är Östhammars kommun och Skanska ansvarar för utgrävningen.
Schaktningen förväntas vara klar före årsskiftet och vissa delar av återställningen genomförs under nästa år.