På avdelning Linnean på Mariebergs förskola i Östhammar har dagen precis börjat. Två pojkar håller pinnstolar framför sig och går planlöst omkring. De leker gaffeltruck. Vid ett bord sitter några flickor och ritar medan andra bygger avancerade konstruktioner med byggbitar.
På Linnean jobbar man sedan nyligen aktivt med att motverka traditionella könsroller. Skolinspektionen konstaterade i våras att Östhammars kommuns förskolor och barnomsorg är svaga på genusområdet.
Mariebergs personal själva och även någon förälder har konstaterat samma sak.
- Vi bestämde oss för att börja arbeta mer aktivt med genus, säger förskollärare Camilla Lindström. Det är inte så att vi aktivt har motarbetat jämlikhet, men det har känts så stort och abstrakt.
Hon och kollegerna trodde ändå att de redan behandlade pojkar och flickor ganska lika, men när de började läsa in sig på ämnet och tog på sig sina genusglasögon märkte de hur många misstag de gjorde. Grodor som "det gör ingenting att tröjan blev smutsig, mamma tvättar" kunde hoppa ur munnen. Eller att man särskilt berömde flickorna för deras fina klänningar och pojkarna för deras tuffa tröjor.
- Vi upptäckte att vi hjälpte till att klä på ytterkläder om en farfar hämtade sitt barnbarn, medan en mormor fick sköta det själv, säger förskollärare Jenny Andersén. Och även om man försöker att inte ständigt hjälpa pojkarna i onödan så är man ändå där och knäpper hängslet på galonbyxorna.
Förutom att de nu försöker tänka innan de talar har personalen infört olika övningar och lekar som ska stimulera barnen att fundera kring könsroller. På en av väggarna hänger bilder av kvinnor och män som utför sysslor som traditionellt kopplas ihop med det andra könet.
När barnen samlas för att betrakta bilderna väcks ibland vilda diskussioner. Åsikterna går isär om huruvida pojkar kan ha långt hår, eller om kvinnor faktiskt kan vara brandmän.
- När en pojke konstaterade att flickor inte kan spela hockey för att de bara tycker om smink blev han rejält motsagd av flickorna, en av dem sade till mig efteråt att hon skulle spela hockey resten av livet, skrattar Camilla Lindström.
De brukar även byta ut "hon" mot "han" när de läser böcker för barnen. Ofta går det obemärkt förbi, men någon gång har sagostunden följts av frågor som "var vilda bebin verkligen en flicka?"
Det är inte lätt för Mariebergs personal att motverka barnens kommentarer om att "flickor är vänliga och leker med ponnys och fjärilsböcker, pojkar slåss och leker med skelett".
- Har man sett hur H&M:s barnavdelning och leksakskatalogerna är indelade är det inte så konstigt, säger Jenny Andersén.