Frågan om att använda dricksvatten för att vattna sanden i samband med att den sopas upp från gator och torg är kontroversiell.
Inte minst efter förra årets varma sommar, som tärde hårt på vattenreserverna och ledde till ett långt förbud mot bevattning i Östhammars kommun.
– Vi har haft funderingar på att ta vatten från havet, men det är så mycket smuts i det så det fungerar inte med våra munstycken. De skulle sätta igen, säger Anders Hedberg, gatu- och trafiksamordnare i Östhammar.
Visst skulle det kunna åtgärdas med någon form av reningsanläggning, men kostnader ställs mot kostnader och därför har kommunen i stället valt att titta på andra lösningar.
– Vi har pratat om att förvattna med en annan maskin, men då måste man vänta längre innan man kan börja sopa och dessutom går det åt mer vatten än med vårt nuvarande system där vi vattnar i direkt anslutning till sandupptagningen, säger Anders Hedberg och fortsätter:
– I stället har vi beslutat att köpa in tankar som vi ska ställa på centrala platser i våra tätorter.
Dessa tankar ska samla upp regnvatten och detta ska sedan kunna användas till både sandupptagningen och all bevattning av kommunens växter sommartid.
Fem tankar à 9 kubikmeter (9 000 liter) är beställda och kommer inom kort att ställas upp, troligen vid is- och sporthallar som har stora tak och därmed kan fånga upp mycket regnvatten.
Upptagningen av sand inleddes förra veckan med tätorternas torg. Den här veckan sopas det för fullt i Östhammar och därefter väntar i tur och ordning Gimo, Österbybruk, Alunda och Öregrund.
– Totalt ska 1000 ton bort och vi har sex veckor på oss att ta upp sanden från kommunens gator.
Den här våren använder Östhammars kommun fortfarande vatten ur kranen, men Anders Hedberg tycker att det är i lyxigaste laget och därför har han täta kontakter med Gästrike Vatten om vattenläget.
– Vi försöker också inleda sandupptagningen tidigt på morgonen för att kunna nyttja rimfrost och dagg som minskar dammbildningen och när det regnar behövs heller ingen bevattning, avslutar han.