Gårdsmuseum invigt
Under söndagen invigde Anita Söderman tillsammans med sonen Max Söderman ett gårdsmuseum i en ladugård på Granbo i Norrskedika gruvor utanför Östhammar. På museet visas, förutom själva byggnaden, en unik samling redskap och - antik dynga.
Gösta Ahlstedt begrundar golvet i den gamla 1800-tals ladugården. Hans son Anders Ahlstedt är en av snickarna som restaurerat byggnaden.
Foto: Matti Pohjola
I det museet kan man beskåda bland annat gårdens jord- och skogsbruksredskap från 1800-talet. Dessutom finns fiskedon, skor och handskar som bevarats i den släkten genom åren.
- Vi slänger ingenting i vår släkt som ni ser, skojar värdinnan Anita Söderman när hon guidar runt några av de besökare som anlänt under söndagseftermiddagen.
Anita Söderman berättar att hon vill dela med sig av gårdens historia, och speciellt 1800-talsladugården som är unik i dag, eftersom originalinredningen finns kvar med kobås och allt.
- Till och med dyngan är kvar, den fick vi inte ta bort för Upplandsmuseet. Den är antik, det har ju inte stått kor här sedan i början på 1900-talet, säger Anita Söderman med ett leende.
Gösta Ahlstedt, som själv är gammal bonde och pappa till en av snickarna som renoverat bland annat golv, tak och dörrar i byggnaden, tittar noga på båsen.
- Det var smått på den tiden, korna var mindre, säger han om de grunda båsen och går vidare till den gamla svinstian där Anita Södermans morfars bror, Theodor Södermans snickeriverktyg visas.
Det är verktyg som Theodor Söderman använde under arbetsresor till Amerika i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet.
- Han korsade Atlanten 30 gånger har jag räknat ut. Han kom hem och lämnade pengar till familjen som var kvar här, jobbade ett tag hemma och sedan åkte han i väg igen, berättar Anita Söderman.
Theodor var inte bara snickare utan kunde även stämma pianon. Något han gjorde på den amerikanska landsbygden under resorna. Därför hade Anita Söderman sin gamle släkting till ära tagit med sig delar av sin kör till gården.
De sjöng passande nog amerikanska folksånger ackompanjerade av fiol och gitarr i solskenet utanför ladan där Theodors verktyg och lite tilltygade vegamössa nu finns till beskådan. Museet kommer att vara öppet efter överenskommelse och under en fast tid minst en gång om året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!